”ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…” – cel mai nou proiect marca Toma Enache

15

După realizarea primului lung-metraj în aromână, regizorul Toma Enache propune un nou proiect inedit: filmul documentar intitulat ”ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…”.

Filmul face o incursiune în lumea armânească, începând de la primele imagini din Balcani, filmate de doi armâni, pionierii cinematografiei balcanice, frații Manakia, până la primul film din istoria cinematografiei vorbit în aromână, ”Nu sunt faimos dar sunt aromân”.

Filmul surprinde conexiunea pe care spectatorii înșiși o fac între filmele de după 1905 realizate de frații Manakia și care prezintă imagini din viața și trecutul aromanilor și filmul „Nu sunt faimos…”, care înglobează în povestea lui și situația aromânilor în prezent. Mai mult, documentarul prezintă imagini inedite filmate de frații Manakia după 1905, precum și imagini emoționante surprinse imediat după difuzarea filmului ”Nu sunt faimos dar sunt aroman”, în toate țările în care acesta a rulat. Veți putea auzi și vedea ce spun unii dintre cei mai faimoși armâni despre acest film, de la Gheorghe Hagi la Simona Halep.

”Concluzia este că, indiferent unde trăiesc, ei reprezintă același nume, aceeași limbă, același popor – Armânii”, a spus Toma Enache.

Documentarul ”ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…”, vorbit în cea mai mare parte în aromână, este o producție independentă, realizată în exclusivitate din fonduri private. Acesta va avea subtitrare în română, engleză, albaneză, macedo-slavă.

Premiera oficială va avea loc în Macedonia și Albania, în luna septembrie. În Macedonia filmul va fi prezentat in premieră chiar la festivalul internațional de film care poartă numele fraților Manakia. Lansarea în România este programată pentru luna noiembrie, când vor avea loc proiecții de gală în mai multe orașe, printre care București și Constanța.

Filmul ”Nu sunt faimos dar sunt aromân”, lansat în 2013, a avut peste 15.000 de spectatori, fiind pe locul al cincilea în topul celor mai vizionate filme românești ale anului.

Pelicula a participat la numeroase festivaluri interne și internaționale și a obtinut premii importante: Best Balkan Spirit, la Balkan Film and Food Festival, Pogradec, Albania, 2014;  Premio “Unica”, la Babel Film Festival din Sardinia, Italia, 2013, pentru cea mai bună reprezentare a unei minorități lingvistice într-un film; Premiul pentru debut în regie de film – Clacheta de aur – acordat lui Toma Enache de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, în 2013;  Premiul pentru originalitate în promovarea identității culturale la Festivalul Internațional de Film Etnografic “FIFE Zlatna 2014”. După premiera istorică din SUA, primarul New York-ului a proclamat ziua de 5 iunie drept Ziua prezervării culturii vlahe/armânești în orașul New York.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

PSD Constanța vrea congres național, Dragnea nu respinge ideea

joi sept. 10 , 2015
Biroul Permanent al Organizației Județene Constanța a Partidului Social Democrat consideră că se impune convocarea de urgență a Congresului PSD, acțiune care să asigure legitimitatea și stabilitatea conducerii partidului. ”Considerăm că actul guvernamental, girat de PSD, și-a demonstrat pe deplin eficiența si coerența, și cu atât mai mult, trebuie dublat […]

V-ar putea interesa și: