Armata ar putea deveni, din nou, OBLIGATORIE

Defilare a unor militari

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a lăsat să se înțeleagă că armata ar putea deveni, din nou, obligatorie.

Acesta a precizat că stagiul militar în România este SUSPENDAT, nu ANULAT.

Ministrul Mihai Fifor a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în interiorul MApN s-a discutat de mai multe ori despre posibilitatea reintroducerii stagiului militar obligatoriu.

Mihai Fifor a făcut această precizare în timp ce prezenta bilanțul primelor sale șase luni de mandat în funcția de ministru al Apărării.

„Vă reamintesc faptul că stagiul militar în România este suspendat, nu anulat. Este o discuţie care apare tot mai des şi sunt câteva state care au stagiul militar obligatoriu, cum este Suedia, dacă nu mă înşel. Am discutat de multe ori (în interiorul Ministerului – n.n.) lucrul acesta, dar există o analiză pragmatică faţă de acest subiect”, a declarat ministrul Mihai Fifor când a fost întrebat despre posibilitatea reluării stagiului militar obligatoriu în ­România.

Mihai Fifor a subliniat însă că la nivelul Guvernului nu s-a discutat, deocamdată, o asemenea variantă.

Dați click AICI ca să răspundeți la un SONDAJ: Sunteți de acord ca armata să fie obligatorie?

„Deocamdată nu am dus în Guvern această iniţiativă şi nici nu cred că putem discuta curând despre aşa ceva. Căutăm alternative, de aceea avem şi Legea rezervistului voluntar”, a mai precizat ministrul.

Armata nu mai este obligatorie din anul 2007, când obligativitatea serviciului militar a fost suspendată. Dcizia a fost motivată prin faptul că România are nevoie de o armată pro­fesionistă, de nivelul celor din NATO.

În acest moment, în România este în vigoare Legea 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Potrivit acesteia, cetăţenii au obligaţia de a se prezenta o dată pe an la un Centru Zonal din subordinea MApN pentru a li se actualiza situaţia militară.

Această obligație o au cetăţenii români încorporabili care au vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, soldaţii și gradaţii în rezervă până la vârsta de 55 de ani, iar ­cadrele militare (ofițeri, mai­ștri militari și subofițeri) în rezervă – până la vârsta de 63 de ani.

Discuțiile despre posibili­tatea reintroducerii servi­ciu­lui militar obligatoriu sunt tot mai intense în diferite state europene, mai ales în contextul tensiunilor legate de Rusia.

Cel mai recent, în Germania, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel, a confirmat că analizează ideea reintroducerii unui “serviciu civil sau militar naţional” pentru tineri, la şapte ani după ce recrutarea militară obligatorie în Germania a fost abrogată. În ultima lui variantă, în Germania, durata serviciu­lui militar obligatoriu era de șase luni. Varianta luată în discuție în acest moment este ca serviciu­lui să dureze 12 luni.

O altă țară care ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu este Franța. Această idee a fost lansată inițial de actualul președinte, Emmanuel Macron, în timpul campaniei sale electorale. Macron a susținut că dorește ca tinerii francezi să aibă contact direct cu viața militară.

Un alt exemplu este cel al Lituaniei, o țară NATO desprinsă din fosta URSS și care se consideră extrem de amenințată de Rusia. Lituania a reintrodus serviciul militar obligatoriu în anul 2016, după ce îl anulase în anul 2008.

În Republica Moldova există, de asemenea, un serviciu militar obligatoriu cu durata de până la 12 luni.

Alte țări în care serviciul militar este obligatoriu sunt Austria, Belarus, Cipru, Danemarca, Elveția, Grecia, Israel, Norvegia, Rusia, Turcia și Ucraina.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Accident pe strada Traian

Tue Aug 7 , 2018
Un accident în care au fost implicate două mașini a avut loc pe strada Traian din municipiul Constanța. Au fost implicate o mașină cu numere de Constanța și una cu numere de Tulcea. Din primele informații, trei persoane au fost rănite ușor. Nu a fost nevoie de descarcerare. Puteți urmări […]
accident-constanta-strada-traian-1