Armata României face chetă pentru un voiaj în jurul lumii al bricului Mircea

Bricul Mircea
Bricul Mircea pleacă, din portul Constanța, în marșul de instrucție care va dura 93 de zile (foto: 5 mai 2019, Constanța 100%)

Conducerile Forțelor Navale ale României și ale Armatei României planifică un marș istoric, în jurul lumii, pentru bricul Mircea, iar pentru acest lucru vor demara o colectă publică.

Voiajul ar urma să aibă loc în anul 2020 sau 2021.

„În anul 2020, vom serba consfințirea a 100 de ani de la unire. Ne dorim ca, prin acest marș în jurul lumii, să arătăm respectul cuvenit acestei nave deosebite, bricului Mircea, spiritului lui Mircea și, de asemenea, Forțelor Navale ale României. Ale României, în special, pentru că bricul Mircea, cu echipajul său, este cel mai important ambasador al Forțelor Navale Române, al Armatei României, și al României pe mările și oceanele lumii.”, a declarat, duminică, la bordul bricului Mircea, contraamiralul de flotilă Mihai Panait.

mihai panait contraamiral de flotila.JPG
Mihai Panait, contraamiral de flotilă, vorbește la bordul bricului Mircea (foto: 5 mai 2019)

Acesta a spus că o astfel de „acțiune îndrăzneață” este costisitoare.

„Ne dorim să avem lângă noi instituțiile public, să avem sponsorii care sunt alături de Forțele Navale ale României și de Armata României. Printr-o colectă publică, să reușim să proiectăm această acțiuni istorică”, a precizat contraamiralul.

Acesta a subliniat că primii care vor subscrie acestei colecte publice sunt șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, generalul Nicolae Ciucă, și comandantul Forțelor Navale Române, viceaamiralul Alexandru Mârșă.

Nava-Școală Mircea a plecat, astăzi, în tradiționalul marș internațional de instrucție. Anul acesta, marșul are o însemnătate aparte. Velierul împlinește în luna mai 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. Pentru a marca acest moment istoric, nava va ajunge în Hamburg, portul unde a fost construită, iar la întoarcerea în portul Constanța va urma traseul efectuat în urmă cu opt decenii.

Mai jos puteți vedea imagini de la plecarea bricului, dar și declarațiile oficialităților și ale unor cadeți. Detalii despre colecta publică, de la minutul 5.00.

Nava-Școală „Mircea” va traversa pe parcursul celor trei luni de marș Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franța), Rouen (Franța), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) și Istanbul (Turcia).

Potrivit Forțelor Navale, echipajul navei este format din 179 de membri, dintre care 57 de studenți de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, 32 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, cărora li se alătură și 14 cadeți străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franța, Polonia, Portugalia, Turcia și Ucraina.

Velierul va acosta în portul Almeria (Spania), în perioada 25 – 26 mai, pentru ca membrii echipajului să își poată exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

Nava-Școală „Mircea” se va întoarce acasă miercuri, 7 august, după trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români și străini.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Armata României face chetă pentru un voiaj în jurul lumii al bricului Mircea

  1. Anul acesta este mai bun decat 2018,odihneasca-se in pace, doar un militar decedat si aceste medalii pentru armata romana cu aproximativ 95 euro pe an, de cetatean. Inteleg ca sunt soldati buni ,tot nu vreau sa fiu partas la plata pentru razboi si stiri. Sa nu uitam ,se plateste taxa radio,tv. Nu este amuzant sau productiv ca o natiune ca Romania sa plateasca 1.9 % GDP/PIB, si 2.5 GDP/PIB pentru educatie ,ca si cetateni Romani sa moara in armata in timp ce multi Romani nu stiu sa citeasca sau sa scrie.
    Americanii platesc peste 1600 dolari pe an si au bombe atomice.
    Nu a fost clar ca intai trebuie platita datoria nationala si apoi,ganduri razboinice ?
    Congratulations!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

FOTO VIDEO Nava-școală Mircea a plecat în marșul tradițional de instrucție

Sun May 5 , 2019
Nava-școală „Mircea”, cel mai longeviv ambasador al României, a plecat astăzi, 5 mai, în tradiționalul marș internațional de instrucție, care va dura 93 de zile. Este un marș istoric, pentru că velierul împlinește anul acesta 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. Pentru a marca […]