Aroganța grecilor și căciuleala românilor

grecia turist granita
Mai mulți turiști stau la coadă la intrarea în Grecia pentru a li se face testul covid, în 2020

Câți turiști greci ați văzut pe litoralul românesc? Sau în zone de munte? Așa e, nu prea ați văzut. Grecii nu prea vin în România. Poate doar niște tineri, la studii. În schimb, românii merg în număr mare în Grecia.

Ce își dorește un guvern cu capul pe umeri? Să-și trimită oamenii în străinătate sau să aducă turiști străini în țară? Evident, răspunsul este de la sine înțeles. Nu și pentru România, care promovează destinații externe.

Ministrul elen al turismului, Charis Theocharis, va susține vineri, la București, o conferință de presă în care este așteptat să dea mai multe detalii despre modul în care Grecia va primi turiștii străini anul acesta. Claudiu Năsui, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, va face și el declarații de presă după întâlnirea cu Theocharis.

Asta nu ar fi până la urmă ceva rău, dacă Grecia și-ar respecta, totuși, turiștii. Din păcate, nu o face și, mai mult, ignoră și legile europene. De pildă, multe hoteluri din Grecia nu au returnat nici acum banii pentru cei care cumpăraseră cazare, dar nu au mai putut ajunge, pentru că hotelurile s-au închis, din cauza pandemiei. A trecut un an. Comisia Europeană a amenințat Grecia cu proceduri de infringement. Grecia a făcut însă ce a vrut. Așadar, a decis că va da banii înapoi numai după 2 ani de zile. Între timp, ofereau un voucher. Nu știu cum au procedat cu turiștii din Germania, dar cert așa au făcut cu cei din România.

Au fost făcute reclamații și la Centrul European al Consumatorilor din România. „ECC Grecia a comunicat ca, in conformitate cu aranjamentele legale temporare din Grecia referitoare la rambursarea in bani a contractelor reziliate din cauza pandemiei cu Covid-19, rambursarea pentru contractele reziliate in perioada 25 februarie 2020 – 31 august 2020 de oricare dintre partile contractului, poate fi facuta (prin derogare de la dispozitiile legale) sub forma de voucher valabil pentru o perioada de 18 luni. Contravaloarea acestuia poate fi solicitata la expirarea termenului de valabilitate, daca nu a fost utilizat.”, a fost răspunsul instituției. Așadar, Grecia și-a acordat derogare de la propriile legi.

Vor primi turiștii banii înapoi vreodată? Greu de crezut. Unele hoteluri nici nu mai răspund la emailuri. Soluția este instanța, dar probabil că un avocat costă mai mult decât un sejur.

În condițiile în care se poartă așa cu turiștii, de ce s-ar căciuli autoritățile din România în fața lor?

Poate domnul ministru Năsui va ridica și problema banilor pe care turiștii români îi au de recuperat, ca să arate că este ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

2 comentarii

  • stai asa ca nu-i asa ! bag seama ca supararea e ca noi ne ducem si ei nu vin Pai nici nu au de ce si la ce si ca ei sint toate tarile Ati mai vazut dupa anii saptezeci -optzeci turme de turisti straini ? doar citiva rataciti De vina este clar lacomia antreprenorilor din turism caare nu realizeaza diferenta dintre noi si tarile care fac cu adevarat turism Ce oferi si cit ceri Asta nici un ministru nu o va putea regla Revenind la geci -rambursarea banilor se face individual cu beneficiarii Marea majoritate au optat pentru reprogramari cu acceptul clientului Este adevarat ca statul grec ar putea legifera obligatia dar este pe principiul liberalist ca fiecare agent sa-si faca singur politica menegeriala Eu mi-am recuperat banii din tassos la sfirsitul sezonului cind s-a constatat ca nu erau sanse de redeschidere Asa ca …nu prea-i asa

  • doru gheorghe

    ,,multe hoteluri,, ??? cine le-a numarat Ori fi cîteva cazuri dar nu este un fenomen in masă Asa că să nu exageram

Leave a Reply

Your email address will not be published.