Asociația „ABC-ul Nutriției” aduce programul „Ora de nutriție” în Constanța, la Școala Nr. 30 „Gh. Ţițeica”

Scoala Gheorghe TiteicaAsociația „ABC-ul Nutriției” aduce în Constanța proiectul „Ora de nutriție”, desfăşurat în perioada 5 martie –15 iunie 2018, la 4 clase selectate ale Școlii Nr. 30 „Gheorghe Ţițeica” din Constanța.

„Ora de nutriție” este cursul opţional pentru activități extra-curriculare care îşi propune să familiarizeze elevii cu elemente şi obiceiuri ce ţin de un stil de viață corect și sănătos, adaptat vârstei și nevoilor lor de dezvoltare.

Prima sesiune a proiectului „Ora de nutriție” organizată în Constanța cuprinde 7 lecții de nutriție şi stil de viață sănătos ce vor fi distribuite pe tot semestrul al doilea. Lecțiile sunt interactive și au multe componente de învățare practică și non formală, stimulând astfel curiozitatea copiilor pentru ce înseamnă o alimentație şi o viață sănătoasă. Pe lângă cele 4 clase de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, proiectul cuprinde şi ateliere de nutriție cu părinții şi profesorii acestora care au un rol esențial în îmbunătățirea comportamentului alimentar al celor mici.

„Proiectul „Ora de nutriție”, la fel ca toate celelalte programe educative pe care le desfăşurăm, este construit astfel încât să conducă la o informare facilă și eficientă, adaptată fiecărui grup. Fie că ne adresăm copiilor, părinților sau profesorilor, obiectivul este să creăm contextul ideal de învățare pentru ca aceştia să își însușească o minimă schimbare de atitudine și obiceiuri alimentare.” a spus Iulia Manole, Tehnician Nutriționist şi Director Executiv al Asociației ABC-ul Nutriției.

Pentru elevi, „ABC-ul Nutriției” a creat opționalul „Ora de nutriție” cu o structură de 7 lecții, câte o lecție de o oră pe săptămână pentru fiecare clasă participantă la program. Tematicile abordate sunt: piramida nutriției, sistemul digestiv, zahărul: nocivitate & dulciuri sănătoase, macro și micro-nutrienți, hidratare, principii de viață sănătoasă.

Scopul acestui program de educație non-formală este de a familiariza elevii cu informații de bază pentru a deprinde obiceiuri nutriționale şi de viață sănătoase. “În cadrul programului, tinerii sunt informați cu privire la principiile de bază ale unei nutriții corecte și de calitate și deprind abilitățile necesare pentru îmbunătățirea sănătoasă a stilului lor de viață. Lecțiile pe care noi le propunem conțin informație practică, facilitată într-o tehnică de predare atractivă și participativă.“ a adăugat Iulia Manole.

„Ora de nutriție” este un proiect demarat în 2016 de “ABC-ul Nutriției”, şi se adresează elevilor de gimnaziu (clasele V-VIII), dar și celor de liceu (IX-XII), tematica și limbajului cursului fiind adaptate pentru fiecare grupă de vârstă. Cursul are un caracter interdisciplinar, îmbinând noţiuni, concepte şi termeni de anatomie, nutriție, mişcare, dezvoltare personală, responsabilitate față de mediu şi obiceiuri de viață sănătoase. În cei 2 ani de desfăşurare, proiectul a avut ca beneficiari din Bucureşti peste 1700 de elevi, 120 de profesori şi 150 de părinți.

„Ne bucurăm că am găsit deschidere din partea voluntarilor şi a Școlii Nr. 30 “Gh. Ţițeica” pentru a aduce “Ora de nutriție” şi la Constanța şi ne dorim să implementăm programul în cât mai multe şcoli şi grădinițe pentru a ajunge la cei mici, părinți şi profesori cu sfaturi nutriționale de bază care să-i ajute pentru o dezvoltare armonioasă şi sănătoasă.” a adăugat Iulia Manole.

De ce avem nevoie de o oră de nutriție în școală?

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 82% dintre patologiile cunoscute la nivel mondial sunt non-comunicabile și au la bază nutriția de proastă calitate. Printre acestea se numără obezitatea, diabetul, patologiile cardiace, patologiile gastrice, patologiile pulmonare, cancere etc. Având în vedere că în România, 75% dintre adulți sunt sedentari și 20% sunt obezi și supraponderali, iar 25% dintre copiii până în 14 ani sunt supraponderali, Asociația ABC-ul Nutriției își asumă constant un proces de educare și informare cu privire la o nutriție și un stil de viață sănătos.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cine a scris strategia de dezvoltare a turismului din Constanța: omul din spatele lui Klaus Iohannis, un francez născut în Algeria și o constănțeancă îndrăgostită de Baia Mare

lun mart. 5 , 2018
Orașul Constanța are o strategie de dezvoltare și promovare a turismului. Strategia de dezvoltare a turismului în Constanța este realizată de un grup de șapte persoane, trecuți pe copertă ca „experți”. Câteva dintre nume atrag atenția. Printre ele, cel al lui Vlad TĂUȘANCE, expert programare culturală, marketing și comunicare. Despre […]
strategie turism

V-ar putea interesa și: