Asociația Comandanților de Navă sare în ajutorul UMC și îi scrie ministrului Educației, care a absolvit UMC

Universitatea Maritimă din Constanța

Asociația Comandanților de Navă a trimis în scrisoare deschisă ministrului Educației, Ligia Deca, referitoare la desființarea Universității Maritime Constanța (UMC). Ligia Deca este absolventă a UMC.

Iată, fără alte comentarii, conținutul acesteia:

„Stimată doamnă Ministru,

Asociația Comandanților de Navă din România dorește să vă semnaleze cu îngrijorare riscul de dispariție a Universității Maritime din Constanța, entitate academică de tradiție și prestigiu a orașului Constanța.

Astfel, în urma informațiilor apărute în presă și conform declarațiilor domnului Prof. Univ. Dr. Ing. Cornel Panait, președintele Senatului Universității Maritime din Constanța, reiese că sunt începute negocieri pentru ca Universitatea Maritimă din Constanța să fuzioneze cu Universitatea Politehnică din București pentru a forma, alături de alte universități din țară, Universitatea Națională pentru Științe și Tehnologie Politehnică.

Trecând peste interpretarea motivelor reale care stau la baza acestei idei de fuziune, ne este greu să înțelegem cum o asemenea acțiune, care implică o procedură birocratică stufoasă legislativă la nivel de implementare și pentru care ar trebui să existe studii de impact pentru argumentare, a fost prezentată pe „repede înainte’’ colectivului profesoral în cadrul unei ședințe de urgență organizată în aula universității. Doar acest aspect ar trebui să pună semne de întrebare asupra motivelor reale din spatele acestei propuneri.

De la înființare, Universitatea Maritimă din Constanța s-a dezvoltat constant având în prezent absolvenți care au funcții de conducere în cele mai mari companii de navigație din lume, dar și în cadrul unor instituții publice sau private performante cu impact asupra mediului social și economic imens la nivel cel puțin local, un corp didactic bine pregătit care și-a dovedit competența în proiecte la nivel internațional și o bază materială solidă, mult peste alte universități maritime din lume.

Prin urmare, a dovedit că se poate adapta la condițiile din piață și că are capacitatea să-și mențină competivitatea, fără să fie nevoie să își altereze specificul marinăresc, identificându-se cu însăși caracterul municipiului Constanța.

Desigur că, probabil, în procesul de negociere actual se vor fi primit anumite asigurări că după fuziune, specificul viitoarei facultăți va rămâne neschimbat, dar nu credem că poate cineva garanta că, având în vedere nivelul infim de reprezentare care se va aloca în cadrul noului senat, conducătorii noii facultăți se vor putea opune cu șanse reale în cazul unor eventuale propuneri privind desființarea ei.

Este oare Universitatea Maritimă din Constanța într-o asemenea situație critică care să determine expunerea la un asemenea risc, iar această fuziune este „colacul ei de salvare”? În plus, până în acest moment, Universitatea Maritimă și-a păstrat competivitatea în piață și prin alocarea de resurse pentru achiziționarea de echipamente de pregătire moderne, simțitor mai costisitoare în raport cu cele care se folosesc pentru pregătirea în alte specializări și care ținând cont de viteza cu care noile tehnologii sunt implementate în industria maritimă, vor avea nevoie de noi investiții pentru a putea ține pasul cu acestea. Cine poate garanta că noua facultate va găsi susținere pentru a primi fondurile necesare unor astfel de investiții având în vedere că experiența ne-a învățat că doar cei care sunt direct implicați în această industrie pot înțelege necesitatea unor astfel de resurse materiale care să fie folosite în procesul de pregătire a viitorilor ofițeri de marină?

În concluzie, Asociația Comandanților de Navă din România, singura organizație națională reprezentativă pentru această funcție, afiliată la International Federation of Shipmasters’Association și la Confederation of European Shipmasters` Association, vă solicită să analizați cu atenție această chestiune a posibilei fuziuni care ar aduce, în opinia noastră, prejudicii uriașe Constanței, atât la nivel de imagine de pol universitar important la nivel național, dar și la pierderea identității învățământului de marină civilă.

Cu respect, Comitetul Executiv ACNR

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Accident între un autoturism și un TIR

Fri Nov 11 , 2022
Un accident rutier s-a produs vineri seară la ieșire din Năvodari spre Lumina între un TIR și un autoturism. Pompierii au găsit la fața locului o persoană rănită, conștientă, blocată în autoturism. Intervine stația Midia cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un SMURD. Puteți urmări știrile […]