Asociația Elevilor a obținut, în instanță, burse pentru elevii din încă două localități

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță o nouă victorie din cadrul demersului privind acordarea burselor școlare. Instanța a dat dreptate elevilor reprezentanți și a respins recursurile înaintate de primăriile Topalu și Lipnița.

În cursul acestei săptămâni reprezentanții AEC s-au prezentat la Curtea de Apel pentru a primi decizia instanței față de cererile de recurs înaintate de comunele Topalu și Lipnița. Termenele au avut loc, luni 5 octombrie, respectiv miercuri, 7 octombrie a.c.

Curtea de Apel Constanța a dat dreptate elevilor și a reținut faptul că este de datoria consiliului local să prevadă în buget sume pentru a acoperi bursele elevilor și să respecte în totalitate criteriile de acordare a acestora, prevăzute în OMETCS nr. 5576/2011. Menționăm că cele 2 comune au ales să facă recurs față de decizia din primă instanță, invocând lipsa banilor drept scuză.

Astfel, comunele Topalu și Lipnita sunt obligate să acorde burse de merit, ajutor social, studiu și performanță elevilor ce studiază la o școală sau un liceu de pe raza unității administrativ-teritoriale.

Conform prevederilor în vigoare, precum și deciziei instanței, era obligația consiliului local să prevadă de la bun început banii în buget, astfel încât accesul echitabil la educație pentru elevi să fie facilitat. Dreptul elevilor de a beneficia de burse școlare este prevăzut la articolul 82 din Legea educației naționale, iar la articolul 105 din aceeași lege este menționată obligația consiliilor locale de a aloca și  acorda sumele necesare acordării acestora.

Reprezentanții elevilor precizează că bursele pot face diferența dintre un elev care abandonează școala și unul care își continuă studiile. Spre exemplu, în mediile defavorizate, costurile pentru a trimite 2 sau 3 copii la școala sunt extrem de mari, iar în lipsa unui sprijin din partea autorităților locale, familiile nu vor mai avea resursa financiară necesară.

AEC a acționat în instanța anul trecut, 12 consilii locale pentru că nu respectau dreptul elevilor de a beneficia de burse. Acțiunile în instanță au fost depuse în urma rezultatelor analizei realizate de AEC anul trecut, “Indexul accesului la educație din județul Constanța-an școlar 2018-2019”.

Elevii mai sunt de părere că deciziile pe care administrațiile locale le vor lua acum reflectă interesul real pe care primarii îl vor acorda în următorii 4 ani față de educație.

Solicităm adoptarea hotărârilor de consiliu local în cel mai scurt timp, astfel încât respectarea legii să nu mai fie întârziată, iar elevii să nu fie lăsați în urmă.”, spun reprezentanții AEC.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vreme rea în Constanța și alte 17 județe

joi oct. 8 , 2020
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de vremea rea, valabile în jumătatea estică a ţării, până sâmbătă dimineaţa. Conform prognozei, un Cod portocaliu va fi în vigoare în intervalul 8 octombrie, ora 11:00 – 9 octombrie, ora 3:00, în judeţele Iaşi, Vaslui, […]

V-ar putea interesa și: