Asociația Europeană a Elevilor, solidară cu profesorii și elevii din Ucraina. Constanța, reprezentată de Colegiul Național Mircea cel Bătrân

colegiul mircea cel batran

Pe 28 martie 2022, în cadrul reuniunii Biroului coordonator la nivel european,  A.E.D.E. (Association Européenne des Enseignants – Asociația Europeană a Profesorilor ) a emis o moțiune de solidaritate cu profesorii și elevii din Ucraina, expuși agresiunii militare și războiului declanșat de armata rusă asupra acestui stat independent și aspirant la integrare în Uniunea Europeană. 

Documentul denumit „Moțiune pentru Uniunea Europeană și viitorul său” analizează starea de fapt, caracterizată prin mari provocări și prin pericole care amenință întreaga Europă.  Războiul din Ucraina aduce în zilele noastre o lume cu care generația actuală nu este obișnuită, o lume dominată de violență, de agresiune manifestată prin distrugere, fărădelege și moarte. Pe drumul înfăptuirii unei identități europene puternice și al stabilirii unui rol propriu  în echilibrul mondial, „Conferința asupra viitorului Europei” aflată în anul de manifestare trebuie să dea sens proiectului european, aducând răspunsuri utile reformării Uniunii Europene spre o veritabilă federație europeană.

„În realizarea și adoptarea acestui document un rol important l-a avut și secțiunea română  a AEDE, prin grupul de profesori din Colegiul Național Mircea cel Bătrân” Constanța, care au împărtășit ideile lor cu cele ale unei echipe de profesori din Polonia, condusă de președintele secțiunii poloneze, prof. Marek Zajak, aflată săptămâna trecută în Constanța.

La reuniunea online a Biroului european AEDE din 28 martie 2022 au participat profesorii Vasile Nicoară, Elvira Tocalachis, Janetta-Daniela Bărăitaru și Silvia Șoșoiu. Aceștia au avut prilejul emoționant, alături de ceilalți participanți, de a relaționa în direct cu Svetlana și Olena, două profesoare din conducerea secțiunii ucrainene a AEDE, aflate în Kiev. Acestea au relatat despre distrugerile masive produse în Ucraina, insistând asupra marilor pierderi produse sistemului de învățământ, care totuși continuă să se desfășoare online, acolo unde situația o permite.

De asemenea, ele au mulțumit tuturor profesorilor europeni care s-au solidarizat cu suferința colegilor lor ucraineni. În acest context a fost amintit și ajutorul în alimente, materiale de primă necesitate și medicamente, realizat prin colecta organizată de Colegiul Național „Mircea cel Bătrâ” Constanța pentru  liceul partener din Mykolaiv, Ucraina.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Roxana Andreea Marinescu, jandarmerița vicecampioană mondială la Kyokushin care se ghidează în viață după dramaturgul Eschil

mar mart. 29 , 2022
„Disciplina este izvorul succesului”, spunea Eschil, dramaturg grec antic, considerat părintele tragediei clasice. Acesta este motto-ul domnișoarei sergent major Roxana Andreea Marinescu. Din anul 2018, momentul absolvirii Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni, Roxana activează în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Constanța, iar printre pasiunile ei se […]
marinescu-roxana-andreea-jandarmi

V-ar putea interesa și: