Astăzi ați împrumutat cu 50 de lei fostul RADET. „Winter is coming”

avarie radet
Avarie a fostului RADET. În ciuda împrumutului acordat, vom vedea des astfel de scene în lunile care vor urma

În Urzeala Tronurilor, expresia „Winter is coming” (Vine iarna) dădea fiori celor din nord. Și pentru români, dar mai ales pentru constănțeni, iarna viitoare poate fi un coșmar. Primarul orașului, Vergil Chițac, a spus-o deja: vin vremuri grele.

Problema va veni de la facturile pentru încălzire. Costul energiei a explodat la nivel European, iar în România a ajuns la cer, după liberalizarea pieței. Consumatorii au fost păcăliți de furnizori, care le-au promis prețuri mici, numai pentru ca, după câteva luni, să-i anunțe că se dublează.

Ce-i de făcut? Să facem economie. Cel mai ieftin megawatt este cel nefolosit, spunea, corect, dar cam neinspirat, un secretat de stat din minister.

Pentru municipalități, aceasta nu e soluție, decât dacă vor o nouă revoluție. Cum spunea, la Constanța lucrurile sunt și mai dificile, pentru că de încălzirea centralizată se ocupa un monstru cu două capete, RADET și Electrocentrale SA. Capetele acestea erau controlate de entități diferite: Primăria Constanța, respectiv Ministerul Energiei. Ambele intraseră în insolvență, din cauza ineficienței crunte, a pierderilor fenomenale și a salariilor exorbitante (directorul de la Electrocentrale, Dan Marius Deaconescu, câștiga la un moment dat mai mult decât președintele României).

Fosta conducere a primăriei a vrut să facă o singură entitate, ca să o poată controla/eficientiza și pentru a putea atrage fonduri europene.

N-a mai apucat, dar proiectul a continuat și așa a luat ființă Termoficare Constanța SRL. De fapt, fostul RADET, cu același sediu, aceeași conducere, dar care are în subordine conductele care au aparținut RADET. Electrocentrale rămâne în schemă, dar nu mai ca cel care furnizează energia. Va fi tot o energie aberant de scumpă. N-are cum să fie altfel, ținând cont că Electrocentrale trebuie să producă energie electrică, iar apa caldă era numai produs rezidual. Acum produce numai apă caldă. Aș spune că e la fel ca și cum ai încerca să încălzești o încăpere cu un uscător de păr, dar asta încă sună mai plauzibil și ieftin decât ce face Electrocentrale. Un uscător de păr de prin anii 70, căci de atunci datează tehnologia folosită în centrala sa fostă electro-termică, dar acum numai termică.

Care-i soluția? Desființarea CET-ului și înființarea de centrale de bloc sau de cartier. Așa funcționează multe orașe mari din Europa de Vest (Paris, de pildă), dar și unele zone din municipiul Constanța. Se reduc astfel pierderile fenomenale din rețea, care sunt preconizate la 35,56% în lunile următoare, și gigacaloria este de două ori mai ieftină decât cea din sistemul centralizat. A propus acest lucru, în ultimii ani, Tudorel Chesoi, fost consilier local. Din păcate, nu a ajuns în consiliu să se bată pentru soluția sa.

Și un nou CET ar fi o soluție, au făcut-o cei din Oradea, cu fonduri europene, în timpul în care primarii noștri erau preocupați să fure 1 milion de metri pătrați de teren sau de diverse cheltuieli populiste.

Pe termen scurt, nu există nicio soluție. Pe termen mediu, se încearcă modernizarea sistemului de transport (și, în subsidiar, convingerea oamenilor să nu se debranșeze de la sistemul centralizat).

Până la aceste soluții, va fi nevoie de timp și bani, pentru că nu se va întâmpla nimic peste noapte.

Așadar, pentru că „winter is coming”, consilierii locali PNL, USR și PSD au decis azi, într-o ședință extraordinară, în unanimitate, să acorde un împrumut către Termoficare Constanța SRL în valoare de 14.380.000 de lei. Atenție, este un împrumut fără dobândă care trebuie returnat într-un an. În hotărârea de consiliu scrie că dacă SRL-ul nu poate returna bani „se vor aplica majorități de întârziere, potrivit legii.” Atât. Mi-ar fi plăcut, personal, să existe mai multe condiții, pentr că acest împrumut este dat din banii voștri și ai mei. De fapt, fiecare locuitor din Constanța scoate din buzunar, prin această decizie, aproape 50 de lei. O familia de 4 persoane contribuie așadar cu 200 de lei, chiar dacă nu este branșată la sistemul centralizat și chiar dacă operatorul de gaze îi va dubla factura iarna aceasta.

Atenție însă: banii sunt de ajuns numai pentru două luni: septembrie și octombrie! Ce va fi după, când va veni cu adevărat iarna, vom vedea.

A fost, cum spuneam, unanimitate în consiliu local. Alternativa era ca sistemul să nu poată funcționa în această iarnă.

Cea mai mare parte din bani se va duce către plata energiei termice, deci la Electrocentrale SA – 9.500.000 lei. A doua cea mai mare parte se duce către plățile angajaților, care înseamnă 2.600.000 de lei. Pe lângă salarii, aceștia primesc și tichete de masă, ajutoare de înmormântare, de naștere, de boli grave, dar și tichete cadou). Suma de 1,2 milioane lei va fi folosită pentru plata a cinci programe IT. Mentenanța IT costă 20.000 de lei, combustibilul – 60.000 de lei, paza – tot 60.000 de lei.

În sistemul centralizat din municipiul Constanța mai există 45.766 de apartamente.

Dacă 50 de lei vi se pare mult, pregătiți-vă. Primăria voia să aloce o subvenție de 42.293.790 lei numai pentru lunile noiembrie și decembrie, dar hotărârea a fost retrasă pentru că președintele României a promulgat legea consumatorului vulnerabil, care prevede că statul va acoperi o parte din creșterea prețurilor la energie. Statul suntem tot noi. Așa vom ajunge să achităm factura de încălzire și din contul nostru, și din banii pe care îi plătim la bugetul local, dar și din cei pe care îi plătim la bugetul central.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Dragoș Pîslaru, europarlamentar: „Informal, PNRR este în acest moment un plan deja aprobat”

vin sept. 17 , 2021
Informal, Planul Național de Redresare și Reziliență PNRR al României este în acest moment un plan deja aprobat, a anunțat, azi, printr-un comunicat de presă, europarlamentarul USRPLUS Dragoș Pîslaru. Data de lansare coincide, de obicei, cu anunțul unei vizite a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în țara respectivă. Pe data de […]

V-ar putea interesa și: