Astăzi, Decebal Făgădău a arătat că este un politician abil și greu de învins

Știți că nu sunt deloc cel mai mare fan al primarului Decebal Făgădău. Ba chiar dimpotrivă. Astăzi, însă, Decebal Făgădău a arătat că este un politician redutabil și un adversar greu de învins, în perspectiva alegerilor locale.

Ziua a început cu un protest al salariaților CT Bus, care nu au mai ieșit pe traseu. Cu câteva ore înainte, îl întrebasem pe primar care e cea mai mare realizare a sa în 2019. CT Bus, mi-a răspuns, fără să ezite.

O spun sincer: faptul că șoferii nu au ieșit pe traseu mi s-a părut de condamnat. Fii-miu, de exemplu, s-a dus cu câțiva colegi la cinema. Au luat-o pe jos, pentru că autobuzul nu mai mergea. Am stat seara de vorbă cu o doamnă care muncește în centru, pe un salariu mic. Luase taxiul până la muncă, de la marginea orașului, de unde locuiește, pentru că pe patron nu-l interesează dacă are cu ce să vină la muncă sau nu. „Am dat 30 de lei. nu mi-a convenit, dar nu am avut ce face”, mi-a spus. 30 de lei înseamnă jumătate de zi de muncă pentru ea.

Am discutat cu un foarte bun avocat, specializat în litigii de muncă. Mi-a spus că ce se întâmplă nu e normal. Nu s-au asigurat o treime din curse, așa cum spune legea în cazul grevelor. „N-a fost grevă, ci protest spontan”, vor spune sindicaliștii. Nu mă interesează detaliile. Pur și simplu nu poți paraliza orașul.

Și pentru ce? Șoferii spun că prima de Crăciun e prea mică: 300 de lei. Primarul Decebal Făgădău a spus că, de fapt, e mai mare cu 5 lei față de anul trecut, când au primit 450 de lei, dar impozabili. 300 de lei nu e o sumă mare, dar cu siguranță este mai multe decât zero. Meseria de șofer este căutată. Credeți că șoferii de maxi-taxi, de exemplu, au prime mai mari sau condiții mai bune de muncă? Cred în lupta sindicală, dar aceasta trebuie să se desfășoare după reguli clare.

Revenind la Decebal Făgădău. A reacționat rapid și a comunicat excelent, lucru care nu-i stă deloc în caracter. La ora 10.00 organiza o conferință de presă în care prezenta situația. A tunat și a fulgerat. Nu s-a ferit să folosească și cuvinte dure, precum „șantaj”. A spus că șoferii sunt supărați că nu mai primesc acel leu de la unii călători, cu care își mai rotunjeau veniturile. A răspuns tuturor întrebărilor presei. Au fost unele chestiuni discutabile, cum ar fi faptul că a prezentat o crește a salariilor brute, nu nete, ceea ce i-a făcut pe unii să-și pună întrebări de genul „Oare în brut nu intră și contribuțiile?” A mai acuzat și doi consilieri liberali că ar sta în spatele protestului, pentru că l-au întrebat ieri ce se întâmplă la CT Bus. Scandalul era însă în derulare ieri, colegii de la Dobrogea TV au realizat în timpul amiezii o știre cu declarații de la fața locului.

Acestea sunt însă amănunte. Decebal Făgădău a venit cu lecțiile făcute, a fost concis, direct și dur. De exemplu, ne-a spus că, în timp ce vorbea cu presa, avocații lucrau pentru a stopa protestul. A fost și eficient. În câteva ore, sindicaliștii au renunțat la protest și autobuzele se puneau în mișcare.

A fost atât de eficient încât, pentru un moment, m-am întrebat dacă nu cumva avem de-a face cu o mișcare orchestrată chiar de apropiații săi, după metoda pompierului incendiator. Surse de încredere și apropiate fenomenului mi-au spus că nici nu se pune problema.

Mai e ceva: Bogdan Niță a reușit să miște lucrurile în CT Bus. O spun oameni care în trecut mă sunau să-mi spună ce probleme sunt în companie. Chiar și ei recunosc faptul că avem de-a face cu schimbări în bine. Repet: dacă nu le convine, șoferii pot merge să lucreze în privat. Vă spun însă că nu se va întâmpla asta, pentru că diferențele sunt imense.

Decebal Făgădău din anul 2020 nu va fi Decebal Făgădău din ultimii trei ani. Contracandidații săi la alegerile locale nu trebuie să facă greșeala de a-l considera învins încă de pe acum. Primarul va găsi vectori de acțiune prin care să-și mulțumească electoratul. Pun pariu că nu va participa la dezbateri electorale, deși va fi acuzat de ipocrizie (PSD a susținut dezbaterile la prezidențiale, ar fi ipocrit să nu le dorească la locale). Nu are nevoie decât de voturile tradiționale ale PSD și de o dreaptă divizată.

Dacă se va vota într-un singur tur, Ion Stelian și Vergil Chițac va trebui să-și unească forțele pentru a-l învinge. Cu ajutorul PNL. Dacă se va vota în două tururi, lucrurile sunt mai simple și actuala opoziție pare să aibă prima șansă în turul al doilea.

Decebal Făgădău va fi însă mai greu de învins decât cred mulți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.