Astăzi este Ziua Internațională a Navigatorului. La mulți ani!

Astăzi este Ziua Internațională a Navigatorului. La mulți ani!

Anual, la 25 iunie se sărbătorește Ziua Internațională a Navigatorului. În 2021 se împlinesc 11 ani de la instituirea acesteia și are deviza #FairFuture4Seafarers – Viitor echitabil pentru navigatori.

IMO a desemnat anul 2021 ca şi un an de acțiune pentru navigatorii care se confruntă cu dificultăți fără precedent din cauza pandemiei COVID-19 în ciuda faptului că au un rol vital ca lucrători cheie pentru lanțurile de aprovizionare globale.

Tema maritimă mondială pentru 2021, „navigatorii la baza viitorului transportului maritim” urmărește să crească vizibilitatea navigatorilor atrăgând atenția asupra rolului neprețuit pe care îl joacă acum și pe care îl vor juca în continuare în viitor.

„Navigatorii au ieşit în evidență pe tot parcursul anului 2020 şi 2021 ca fiind lucrătorii esențiali care au ținut vitalitatea economiei mondiale în condițiile de blocaj pe navele lor datorită imposibilității efectuării schimburilor de echipaje. Alți navigatori au avut de suferit din punct de vedere material pentru că nu şi-au putut relua angajarea, fiind practic ostatici în casele lor datorită restricțiilor impuse de țările lumii.”, spune Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Criza schimburilor de echipaje începută de anul trecut încă nu s-a terminat dar s-a transformat într-una umanitară iar guvernele lumii trebuie să intervină negreşit pentru că se amenință siguranța transportului maritim şi economia mondială.

Lumea trebuie să conştientizeze că navigatorii au nevoie de nave sigure, condiții de muncă şi viață, bunăstare şi pregătire profesională conforme cu standardele şi reglementările internaționale pentru a putea face față provocărilor tehnologice, pentru o mai sigură şi sustenabilă activitate a transportului maritim. 

„Acum, când scriem aceste rânduri, sute de mii de navigatori sunt blocați la bordul navelor, deşi situația este puțin îmbunătățită față de anul trecut când peste jumătate de milion de navigatori erau în situația depăşirii cu mai mult decât dublu perioada de angajare. Amintim şi de condițiile foarte dure de a nu putea părăsi nava pe tot timpul angajării din cauza restricțiilor impuse de Guvernele lumii pe întreg mapamondul.  Noi toți trebuie să facem tot posibilul să sprijinim navigatorii în problemele lor cu acțiune imediată. România s-a situat în trendul statelor europene dinte cele mai deschise privind circulația navigatorilor, desemnarea ca lucrători esențiali şi asigurarea vaccinării în etapa a doua de vaccinare. Acum țara noastră s-a aliniat puținelor țări care vaccinează orice navigator indiferent de naționalitate, aşa cum s-a şi recomandat de forurile internaționale ONU, IMO, ILO, ICS, ISF şi ITF. România mai are însă şi lucruri de făcut în sprijinul navigatorilor; prelungirea valabilității Carnetelor de Marinar, poate şi o mai mare flexibilizare a lucrului cu navigatorii, a perfecționării şi pregătirii profesionale, a implementării normelor MLC 2006 în legislația națională, sau aplicarea mai flexibilă a standardelor STCW. Ȋn plus o mai bună cunoaştere a problemelor şi nevoilor  mediului maritim internațional ar duce cu siguranță la un climat mai favorabil navigatorilor români, climat cerut de instituțiile internaționale.”, a mai spus Mihălcioiu.

Astăzi, organizațiile navigatorilor din România, Sindicatul Liber al NAvigatorilor, ITF Romania, Serviciile pentru Bunastarea Navigatorilor spun cu glas tare: „Navigatorii în primul rând. „Navigatorii sunt baza viitorului transportului maritim”. La mulți ani navigatori !”

„În urma pandemiei COVID-19, navigatorii au fost supuși unor condiții de muncă dificile, înconjurați de incertitudini și dificultăți în ceea ce privește debarcarea, accesul la facilitățile medicale de pe țărm, re-aprovizionarea, schimbarea echipajului și repatrierea. Cu această ocazie, în anul 2021, se vor continua demersurile pentru un sprijin guvernamental mai mare pentru navigatorii din spatele pandemiei COVID-19, subliniind totodată necesitatea ca toți navigatorii să primească aceleași standarde de îngrijire, standarde de siguranță și bunăstare la locul de muncă atât acum, cât și în viitor.”, a spus și Ovidiu Sorin Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.

Organizația Maritimă Internațională – IMO încurajează guvernele din întreaga lume să fie alături de personalul navigant în contextul crizei pandemice și să se asigure că sunt puse în aplicare programe de vaccinare pentru a sprijini navigatorii.

„CERONAV dorește să mulțumească întregului personal navigant pentru sacrificiul și dăruirea cu care își desfășoară activitatea! La mulți ani navigatori români, oriunde v-ați afla și multă sănătate!”, a transmis Ovidiu Cupșa.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cum pot obține firmele din HoReCa despăgubiri din partea statului

vin iun. 25 , 2021
Marți, 29 iunie, Guvernul României lansează schema de despăgubire pentru industria HoReCa. „S-a discutat mult despre această măsură. Am avut foarte multe întâlniri cu mediul de afaceri și cu specialiști pentru a pune la punct această schemă. Statul român a oprit temporar activitatea mai multor firme în perioada pandemiei. Nu […]
hotel

V-ar putea interesa și: