Astăzi este Ziua Internațională de conștientizare a autismului. Flashmob în Constanța și Tulcea

autism

Ziua internaţională de conştientizare a autismului este marcată în fiecare an la 2 aprilie, ca urmare a deciziei Adunării Generale a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Cu această ocazie va fi organizat un flashmob în Constanța.

În 2022, tema Zilei internaţionale de conştientizare a autismului face referire la educaţia incluzivă de calitate pentru toţi, potrivit site-ului https://www.un.org.

În ultimul deceniu, s-au înregistrat progrese majore în direcţia creşterii accesului la educaţie în general, precum şi pentru persoanele cu autism în special. Cu toate acestea, în 2020, pe măsură ce pandemia de COVID-19 s-a răspândit pe tot globul, majoritatea ţărilor au anunţat închiderea temporară a şcolilor, ceea ce a afectat peste 90% dintre elevii din întreaga lume. Perturbarea învăţării cauzată de pandemie a exacerbat inegalităţile în educaţie. Mulţi elevi cu autism au fost deosebit de grav afectaţi iar studiile arată că ei au fost afectaţi în mod disproporţionat de perturbarea rutinei, precum şi a serviciilor şi sprijinului pe care se bazează.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internaţională de conştientizare a autismului (“World Autism Awareness Day”) pentru a evidenţia necesitatea de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viaţă împlinită, ca parte integrantă a societăţii. Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa înţelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor şi a comunităţilor.

În 2008 a intrat în vigoare Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care reafirmă principiul fundamental al drepturilor universale ale omului pentru toţi. Scopul acesteia este de a promova, proteja şi asigura exercitarea deplină şi egală a tuturor drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale de către toate persoanele cu dizabilităţi, şi de a promova respectul pentru demnitatea lor. Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi reprezintă un instrument vital pentru promovarea unei societăţi incluzive, care să se preocupe de toţi, ca şi pentru garantarea faptului că toţi copiii şi adulţii cu autism vor putea duce o viaţă împlinită.

Asociaţia Help Autism a lansat la începutul anului 2021 programul pilot “Help Home” – primul program personalizat din România dedicat exclusiv adolescenţilor cu autism, după cum anunţa un comunicat de presă al acestei asociaţii. Potrivit comunicatului, 1 din 54 de copii este afectat de autism. În România se estimează că trăiesc peste 30.000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), deşi doar o jumătate se află în evidenţa statului, dintre care 13.905 sunt copii, autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei, precizează aceeaşi sursă.

AUTISM ROMÂNIA – Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Autism, în parteneriat cu Asociaţia Centrul pentru Resurse Civice, organizează anul acesta un eveniment cu ocazia Zilei mondiale de conştientizare a autismului, în cadrul proiectului “Autism Dobrogea – Vocea care schimbă vieţi“.

Ieri, în Constanţa şi Tulcea vor avea loc, simultan, o masă rotundă cu tema “Împreună pentru incluziunea persoanelor cu autism în comunitate în judeţele dobrogene”, iar azi este programat un marş-flashmob pentru conştientizarea autismului, sub deviza “Incluziune şi respect pentru persoanele cu autism”, se menţionează într-un comunicat de presă din 30 martie 2022 al Asociaţiei Părinţilor Copiilor Cu Autism. AUTISM ROMÂNIA – Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Autism are o experienţă de 20 de ani în advocacy pentru autism.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Miros pestilențial în Constanța. Garda de Mediu a amendat cu 150.000 de lei mai multe depozite de deșeuri din oraș și din port

Sat Apr 2 , 2022
Controalele efectuate de comisarii Garzii Naționale de Mediu Constanta la depozitele de deseuri din Costinesti si din Portul Constanta s-au finalizat cu 4 sanctiuni in valoare de 155.000 lei pentru operatorul celor doua depozite de deseuri municipale. Urmare a controlului planificat realizat la depozitul din Portul Constanta, operatorul a fost […]
Miros pestilențial în Constanța. Garda de Mediu a amendat cu 150.000 de lei mai multe depozite de deșeuri din oraș și din port