Astăzi este Ziua Navigatorului. „O meserie deloc de invidiat, dar unică” FOTO VIDEO

De la stânga sus în drepta jos: foto de grup, Sergiu Lupu, Adrian Mihălcioiu, Cornel Panait, Ovidiu Cupșa

Sindicatul Liber al Navigatorilor a organizat, sâmbătă, la Seamens Club Constanța, un eveniment devenit deja tradițional, cu ocazia Zilei Internaționale a Navigatorului.

A fost prezentă multă lume, mai ales că a fost organizat în format fizic după doi ani de pandemie. Gazda, Adrian Mihălcioiul, președintele SLN, i-a întâmpinat, printre alții, pe Cornel Panait, președintele senatului Universității Maritime Constanța, Sergiu Lupu, prorector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, Ovidiu Cupșa, director general Ceronav, Mircea Banias, deputat și fost director al Administrației Porturilor Maritime, Cosmin Dumitrache, directorul ANR, Dănuț Culețu, fost prefect, alți zeci de oaspeți.

Toți au legătură cu marea, majoritatea dintre ei și-au petrecut ani buni din viață navigând.

Cei care au luat cuvântul au subliniat că meseria de marinar nu este deloc ușoară, dar este frumoasă, și că fără navigatori lumea nu ar mai fi așa cum o știm.

„Este o meserie deloc de invidiat, dar o meserie unică, cu foarte multe oportunități, greutăți la bordul navelor. Viața este grea pe mare. Au fost anii de pandemie, sunt ani de război acum, care duc la presiuni și mai mari asupra navigatorilor. Schimburile de echipaje sunt greu de efectuat, sunt navigatori acum care nu mai pot veni la timp la schimb, pentru că, iată, bazinul Mării Negre este afectat, și este un bazin de resursă umană foarte mare. Sunt afectați și navigatorii români, dar nu numai.”, a precizat Adrian Mihălcioiu.

Adrian Mihălcioiu, președinte SLN
Adrian Mihălcioiu, președinte SLN

Acesta a subliniat că România are 30.000 de navigatori brevetați și nebrevetați, avem personal auxiliar și două școli de marină cu multe stele.

A mai spus că sunt 40.000 de locuri de muncă disponibile și nu există suficient personal să le ocupe.

Cornel Panait a spus că navigatorii sunt, de foarte multe de ori, foarte singuri pe mări și ocean. Acesta a declarat, în exclusivitate, că se dorește crearea unei Universități Europene Maritime care să poată accesa fonduri europene.

Sunt și provocări în această perioadă, dar și oportunități. Printre problemele nerezolvate se numără pensiile marinarilor. S-a vorbit și despre dorințe: crearea unui pavilion al României Mircea Banias și Ovidiu Cupșa se luptă pentru acest lucru de mai mult timp.

Declarațiile au fost transmise live de Constanța 100% și le puteți vedea mai jos.