Astăzi, Nicolae și Elena Ceaușescu nu ar fi fost executați

În prima zi de Crăciun din 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu erau executați în urma unui proces sumar. De fapt, nici nu se poate numi proces, după cum explică judecătorul Cristi Danileț. Dacă ar fi avut loc după legile de azi, cei doi nu ar fi fost omorâți.

Sentinaț dată acum 32 de ani suna așa:

„Tribunalul, în numele legii şi al poporului, deliberînd în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpaţii Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena la pedeapsa capitală şi confiscarea totală a averii, pentru săvîrşirea infracţiunilor de genocid, subminarea puterii de stat, act de diversiune şi subminarea economiei naţionale.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 25 decembrie 1989”.

La ora 14.50, a fost pusă în aplicare sentinţa Tribunalului Militar Excepţional.

„Din punct de vedere istoric, s-a sfârșit un regim dictatorial și a început mersul anevoios către democrație. Nu am ajuns acolo, încă suntem in postcomunism.

Din punct de vedere legal, acea procedură nu a avut nicio legătură cu ceea ce însemna, chiar și în acele vremuri, un „proces penal”: acest Tribunal extraordinar a fost instituit dubios, completul de judecată a fost constituit cu militari și civili, rechizitoriul de două pagini a fost întocmit in acea zi, la dosar nu era nicio probă, inculpații au avut un avocat care a renunțat să îi apere, soluția a fost dată fără cale de atac.

“În numele legii”?? Nici vorbă: e un sacrilegiu să spui așa! Pur și simplu fost o execuție, nu un proces.

Azi, Constituția interzice înființarea de instanțe extraordinare, pedeapsa cu moartea a fost desființată, iar procesele se instrumentează de magistrați de carieră, nu de “civili”.”, spune judecătorul Danileț.

În urmă cu 29 de ani, chiar de Crăciun, a avut loc unul dintre cele mai importante episoade ale Revoluției române: procesul și execuția cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu. Totul s-a încheiat în mai puțin de o oră și jumătate. Iar după un proces care nu a avut nimic de-a face cu normele juridice, soții Ceaușescu au fost împușcați.

Procesul soților Ceaușescu a avut loc chiar în ziua de Crăciun, în cazarma Târgoviște, unde fuseseră duși într-un transportor blindat al Armatei.

Procurorul militar a prezentat patru capete de acuzare, printre care genocid și subminarea economiei naționale.

Audierile au început la ora 13:20. Din primul moment, dictatorul nu a recunoscut tribunalul excepțional și a refuzat cu obstinație să răspundă întrebărilor.

Procesul a durat 1 oră și 20 de minute.

În sală au fost prezenți, printre alții, generalul Victor Atanasie Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, devenit apoi primul director al SRI.

La 14:45 a fost anunțată sentința: condamnare la moarte.

Plutonul de execuție a fost format din 3 parașutiști veniți de la Boteni, care au tras foc automat înainte de a se ordona ceva.

La cinci minute după sentință, Elena și Nicolae Ceaușescu erau deja morți.

Organizatorii procesului, lideri ai Revoluției, au declarat ulterior că s-au grăbit atât de tare cu execuția pentru că voiau să oprească acțiunile teroriștilor.

În perioada 22-25 decembrie s-au înregistrat, într-adevăr, cele mai multe decese din timpul Revoluției.

Televiziunea Română a anunțat în scurt timp execuția, însă imaginile au fost difuzate mai târziu, după ce caseta a fost editată.

Ulterior, o televiziune franceză a difuzat versiunea needitată.

La doar două luni de la proces, președintele completului, generalul Gică Popa, s-a sinucis în biroul său din Ministerul Justiției.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

NASA a lansat un telescop spațial care ar trebui să detecteze lumina primelor stele și galaxii de acum 13,5 miliarde de ani

Sat Dec 25 , 2021
Telescopul James Webb a fost lansat la ora 14.20 cu o rachetă Ariane 5 din Guyana Franceză și trebuie să ajungă în 29 de zile la 1,5 milioane km de Terra, în zona cu totul aparte de unde va face observațiile. Cei de la NASA spun că James Webb este […]