Astăzi s-a scris istorie. Avioane invizibile ale US Air Force au aterizat la Kogălniceanu

F-22 Raptor la Mihail Kogălniceanu (foto: Facebook/US Embassy Bucharest)
F-22 Raptor la Mihail Kogălniceanu (foto: Facebook/US Embassy Bucharest)

Două aeronave militare de generaţie a V-a F-22 Raptor, cele mai performante avioane de vânătoare din dotarea Forţelor Aeriene ale SUA, au aterizat, astăzi, în premieră istorică, în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Scopul acestui eveniment a fost de a informa despre operaţiile aeriene din Europa, precum şi pentru a arăta capacitatea României de a sprijini misiunile de desfăşurare prin rotaţie a aeronavelor Forţelor Aeriene americane pe teritoriul său, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu fiind prezenţi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, şeful Statului Major General, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, şi reprezentanţi ai Forţelor Aeriene române şi americane.

La eveniment au asistat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, şeful Statului Major General, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, şi reprezentanţi ai Forţelor Aeriene române şi americane. Cu această ocazie au fost prezentate informații despre operaţiile aeriene din Europa.

„Este un eveniment foarte important. Nu se întâmplă foarte des ca avioane F22 să aterizeze pe un aeroport militar în România, este pentru prima dată de altfel. A fost o decizie care se înscrie în derularea parteneriatului strategic pe care ţara noastră îl are cu Statele Unite şi, de asemenea, este o activitate care se înscrie în ansamblul măsurilor de asigurare ce au fost stabilite în urma summit-ului desfăşurat în Ţara Galilor.(…) Astăzi este o activitate care vine să demonstreze nivelul la care parteneriatul strategic şi măsurile stabilite pentru ridicarea capacităţii operaţionale a NATO a ajuns, la nivelul forţelor aeriene, şi avem convingerea că această activitate va contribui decisiv la planul de activităţi de instruire în comun”, a precizat şeful Statului Major General.

Șeful Statului Major al Forţelor Aeriene ale României, general-maior Laurian Anastasof, a declarat:

“Este un moment istoric foarte important pentru noi. Prima dată când un avion de generație V aterizează pe pământul românesc, generație V însemnând invizibilitate, însemnând super-croazieră, însemnând super-manevrabilitate, caracteristici generice care, de fapt, determină ca acest tip de aeronavă să fie practic imbatabil în câmpul de luptă. Generație V către care putem accede numai trecând prin avioane generație IV, lucru pe care îl facem după cum știți cu avioanele F -16 pas obligatoriu pentru noi în îndeplinierea unei concepții existente la momentul acesta care să ne îndrepțătească să accedem către un avion superior. Prima dată când aeronavele F22 sunt la Mihail Kogălniceanu, executând misiuni în cadrul reasigurării aliaților, atât către frontul estic, dar și către nord și sud. Ele au fost în Polonia și Lituania, și iată-le astăzi la Mihail Kogălniceanu, arătând nimic mai mult decât solidaritate”.

Generalul Anastasof a mai spus că, de la evenimentele din Crimeea au existat situații în care în apropierea spațiului aerian național au fost zboruri ale Federației Ruse, care au determinat, din cauza procedurilor aplicabile pentru poliție aeriană sub comandă NATO, situații în care decolări ale aeronavelor de pe această bază (n.r. cea de la Mihail Kogălniceanu) sau de pe cea de la Câmpina Turzii s-au produs.

”Niciun avion rusesc, până la momentul acesta, nu s-a apropiat de spațiul aerian național. Distanțele la care aceste zboruri se realizează sunt, în general, de peste 100 kilometri. Vă reamintesc că distanța de la noi, din această locație (n.r. Mihail Kogălniceanu), până în Crimeea este de 380 kilometri, iar dacă un avion rusesc decolează în acest moment dintr-o bază din Crimeea și depășeșete o distanță de 100 km de țărmurile Crimeei, el deja devine un zbor care poate determina îngrijorare din partea Alianței. La 20 de mile în exteriorul zonei de informare națională, procedura NATO ne obligă să ridicăm avionele în aer. Anul acesta s-a întâmplat de patru ori. Repet, niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spațiul aerian național”, a afirmat generalul-maior Laurian Anastasof.

F-22 Raptor este un avion de vânătoare cu un singur loc, produs de Lockheed Martin şi Boeing, ce a fost lansat în anul 2005. Face parte din generaţia a cincea de avioane militare, care dispun de supermanevrabilitate şi sunt foarte greu detectabile de aparatura radar. Aeronava nu are rival în comparaţie cu alte avioane de vânătoare existente sau în construcţie, combinaţia de tehnologie stealth, viteză, agilitate, precizie şi conştientizarea situaţiei în colaborare cu abilităţile de luptă aer-aer şi aer-sol, făcându-l să fie cel mai bun avion de vânătoare la modul general din lume în prezent. Costul ridicat al aeronavei şi dezvoltarea continuă a unor avioane militare de tip F-35, mai versatile şi mai ieftine, au dus la încheierea producţiei de F-22 Raptor, în 2010, fiind construite, în total 187 de aparate F-22 Raptor.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Învierea la malul mării. De ce este adusă lumina de pe apă

mar apr. 26 , 2016
Lumina de Înviere va fi adusă, și în acest an, de pe mare. În Joia Patimilor, 28 aprilie, IPS Teodosie va săvârși, tot la catedrală, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare începând cu ora 8.15, iar de la ora 17.30 va oficia slujba Deniei celor 12 Evanghelii. În Vinerea […]

V-ar putea interesa și: