Astăzi se împlinește un an de când Felicia Ovanesian a promis un parc în locul RAR. Cum arată

În urmă cu fix un an, pe 14 ianuarie 2021 , Felicia Ovanesian anunța că va construi un parc nou în Constanța. Era numită în funcție de primarul Vergil Chițac de numai 15 zile, dar colega edilului din Asociația Constanța Altfel avea deja planuri mari. De fapt, avea și un obiect de atins: înființarea a trei hectare de spații verzi pe an.

Așadar, pe 14 ianuarie 2021, Felicia Ovanesian anunța, pentru prietenii săi de pe Facebook, nu prin intermediul Primăriei Constanța, cum ar fi fost normal, că va face un parc nou.

„Facem un parc! Relocăm RAR-ul într-o zonă adecvată activității, reducem în consecința traficul,  mai ales cel greu, absolut incompatibil cu zona locuințelor colective! Recuperăm terenul si il transformăm în parc, pentru uzul cetățenilor atât de greu încercați de activitatea RAR în zonă! Nițică răbdare, să se aprobe bugetul și dăm drumul la proiect!“

Așa arăta RAR-ul în ianuarie 2021. Fotografie postată de city managerul Constanței pe Facebook

Să fim bine înțeleși: ideea e bună. RAR-ul fusese mutat acolo de Decebal Făgădău, în locul CT BUS, fără să întrebe pe nimeni dacă e bine, fără să facă un studiu de impact de mediu. Chiar șefii de la București ai RAR par să fi fost stânjeniți, pentru că mai apoi au spus că nu e normal ca o stație a Registrului Auto să funcționeze atât de aproape de blocuri de locuit. Căci înainte au fost blocurile, apoi a venit stația.

Timpul n-a stat pe loc.

Au trecut câteva săptămâni, s-a votat bugetul, au înverzit copacii, a venit vara, a trecut vara, s-au copt roadele, a dat prima ninsoare, am schimbat anul.

Astăzi, 14 ianuarie 2022, nu există niciun parc. Ba mai mult, RAR-ul funcționează bine mersi. Ba chiar între timp s-au făcut mici investiții: s-au delimitat mai bine traseele, dar și locurile de staționare.

RAR-ul funcționează în același loc. Foto: 13 ianuarie 2022, Constanța 100%

De ce întârzierea aceasta? În primul rând, pentru că primarul Vergil Chițac a propus – iar consilierii au aprobat – un proiect de hotărâre pentru a mutat Registrul, dar care proiect încălca pe rând Constituția României, Codul Administrativ și Noul Cod Civil. Prefectul și-a dat seama de ilegalitate, a întors hotărârea și procesul a început de la capăt.

Se pare că nici cei de la conducere nu știu exact ce vor să facă. La câteva luni după ce Felicia Ovanesian a anunțat că face parc, Vergil Chițac părea că vrea altceva.

„Acolo, în opinia mea – dar nu vreau să mă antepronunț, să vedem ce spun și colegii – dar în opinia mea trebuie făcut un loc în care să se găsească toți, de la copii până la seniori, poate și parcări, dar cu siguranță mobilier urban, cu siguranță spațiu verde, cu siguranță loc de joacă pentru copiii. Un loc unde fiecare să se poată regăsi și să se odihnească.”, a declarat primarul Constanței, în martie 2021.

Avem însă și vești bune.

În cele din urmă, s-a găsit o modalitate prin care RAR-ul să poată fi mutat legal. Consiliul Local a aprobat, anul trecut, contractul de concesiune pentru terenul aferent relocării RAR (acesta se va muta în zona industrială. Detalii AICI).

În prezent, Primăria Constanța așteaptă decizia Consiliului de Administrație al RAR pentru aprobarea contractului de concesiune, dar în paralel se lucrează la proiect.

„S-a finalizat prima faza aferentă proiectării. Este vorba despre tema de proiectare, studiu topografic și studiu geotehnic.”, au declarat, pentru Constanța 100%, reprezentanții Biroului de Comunicare al Primăriei Constanța.

Vă putem prezenta, în exclusivitate, cum arată acum cele două variante de proiectare. Subliniem, sunt temele de proiectare, nu varianta finală a proiectului.

În ambele proiecte apar, pe lângă copaci și spații verzi, locuri de joacă, spații de fitness, zonă de refugiu pentru păsări, un spațiu senzorial, un foișor, o piațetă cu perdea de apă. Unul din proiecte include și o zonă de picnic.

Vă recomandăm și:

Astăzi se împlinesc 5 ani de când Felix Stroe și PSD le-au promis constănțenilor un parc nou „în cel mult o lună de zile”

Cluj amenajează un parc nou, de 45,5 hectare; city managerul Constanței promite 12 hectare de spații verzi în 4 ani

Vrem să trăim ca în Cluj, dar vrem să plătim ca în Cluj? Chestiunea parcărilor

Zen Residence
energia residence

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Antipozi vs Balcani. Ministrul australian al Imigraţiei a anulat viza lui Novak Djokovici

Fri Jan 14 , 2022
Ministrul australian al Imigraţiei, Alex Hawke, a anulat viza liderului ATP Novak Djokovici, el precizând că a luat decizia ţinând cont de interesul public. Ministrul şi-a anunţat decizia printr-un comunicat dat publicităţii vineri. “Mi-am exercitat astăzi puterea conform secţiunii 133C(3) din Legea Migraţiei pentru a anula viza deţinută de domnul […]