Atac cibernetic de amploare. Hackerii au blocat activitate mai multor spitale. Completare: este afectat și Spitalul Județean Constanța. Ce spune SCJU

Sistemul informatic al mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară este luni ţinta unui atac cibernetic care le afectează activitatea curentă. Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale.

„Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

În Bucureşti, printre unităţile sanitare afectate se află spitalele „Marius Nasta” şi „Bagdasar Arseni”, Colţea şi Fundeni.

„Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au transmis reprezentanţii Spitalului ”Bagdasar Arseni”.

OFICIAL. Ce spune Ministerul Sănătății

În cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate.

Unitățile medicale afectate de atacul cibernetic sunt:

•​Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București

•​Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga

•​Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opris” Baia Mare

•​Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța

•​Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București (IOB)

•​Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța

•​Spitalul Municipal Sighetu Marmației

•​Spitalul Județean de Urgență Targoviste

•​Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București

•​Institutul Clinic Fundeni

•​Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași)

•​Spitalul Județean de Urgență Buzău

•​Spitalul Județean de Urgență Slobozia

•​Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara

•​Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca

•​Spitalul Clinic Colțea

•​Spitalul Municipal Medgidia

•​Spitalul Județean de Urgență Pitești

Incidentul se află sub investigația specialiștilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenție exceptională și pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac.

Ministerul Sănătății, în parteneriat cu instituțiile din domeniu, monitorizează atent situația pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților. În toate spitalele în care funcționează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc.

COMPLETARE. Ce spune SCJU

“La noi problema apărut în timpul nopții, dar a fost remediata între timp. S-a asigurat permanenta, activitatea medicală nu a fost afectată.”, au precizat pentru Constanța 100% reprezentanții Spitalului Clinic Judetean de Urgență Constanța.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polițiștii locali din Constanța vor ridica 40 de mașini abandonate sau fără stăpân

lun feb. 12 , 2024
Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a semnat o nouă dispoziție prin care mai multe vehicule aflate pe domeniul public vor fi ridicate. Astfel, începând de săptămâna asta, polițiștii locali vor ridica 40 de vehicule din care 6 fără stăpân și 34 abandonate pe care le vor transporta în parcul de […]

V-ar putea interesa și: