Atenție la ce carne de porc mâncați de sărbători. Examenul trichinelogic este obligatoriu

porc in noroi
Sursa foto: http://inhabitat.com/

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa recomandă  achiziţionarea cărnii de porc şi a produselor alimentare specifice  numai din unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, deoarece aici se asigură controlul sanitar veterinar de specialitate, ceea ce garantează salubritatea produselor alimentare.

Efectuarea examenului trichineloscopic a cărnii, provenite de la porcii sacrificaţi , este obligatorie, astfel:

– pentru animalele sacrificate care ajung în consum în reţeaua publică acest  examen este efectuat în abator.

– pentru porcii crescuţi în gospodăria proprie examenul trichineloscopic se efectuează de către proprietarul animalului înainte de consumarea oricărei părţi anatomice.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa asigură posibilitatea efectuării examenului de identificare a Trichinellei spp. din carnea de porc la: sediul D.S.V.S.A. Constanţa, Piaţa Brick, Piaţa Griviţei şi în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din oraşele : Mangalia, Cernavodă, Medgidia şi Năvodari.

Medicii veterinari de asistenţă, cu activitate pe raza judeţului Constanţa, pot efectua examenul trichineloscopic în localităţile arondate. În prezent avem confirmate un număr de 34 locaţii.

Programul de funcţionare este în zilele lucrătoare şi zilele de sâmbătă, de la ora 8 la ora 18, iar în zilele de duminică de la ora 8 la ora 14.

Tariful este de 11,16 lei pentru porcul domestic şi de 22,32 lei pentru porcul mistreţ.

Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.

Aceştia  se supun unui risc major putându-se  îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante.

Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea  rezultatului.

Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp.

Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuinţe: şobolani, şoareci, câini, pisici, porci.

Prevenţia – controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic; achiziţionarea cărnii de porc numai  din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi prevenirea infestării porcilor prin deratizări pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a şobolanilor.

Debut – la o săptămână, apar simptome digestive şi se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.

De asemenea, în perioada Sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa va efectua şi va intensifica controalele tematice, prin acţiunile medicilor veterinari oficiali din structura proprie, dar şi împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor partenere, constituindu-se astfel echipe mixte interinstituţionale şi intrainstituţionale.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Zeci de angajați LIDL din România, transferați peste hotare

lun dec. 7 , 2015
Din 2013 și până în prezent, Lidl a facilitat detașarea a 58 de angajați, care au avut ocazia de a lucra în țări precum Germania (44), Statele Unite ale Americii (3), Franța (4), Marea Britanie (4), Finlanda (1), Irlanda (1) sau Ungaria (1), în care Lidl activează. Funcțiile ocupate de […]