Au fost depuse 15 oferte pentru etapa a doua de reducere a eroziunii costiere

ABADL a anunțat că 15 firme au depus oferte pentru a executa lucrările din etapa a doua de reducere a eroziunii costiere, estimate la peste 400 milioane lei.

Problema proceselor de degradare prin eroziune a litoralelor este considerată de multe state ca fiind de importanță națională. Eroziunea plajelor duce la pierderi de teritoriu, dar mai ales compromite ecosistemele mării costiere și valoarea socio-economică a zonei litorale, ceea ce poate duce la pagube însemnate pentru economia națională și dezvoltarea durabilă a țării. Monitorizarea multianuală a litoralului românesc a evidențiat tendința generală de degradare prin eroziune, intensitatea fenomenului fiind accelerata, în ultimul timp, și de efectele schimbărilor climatice, zona costieră a Mării Negre fiind deosebit de vulnerabilă.

Actul fundamental pentru promovarea si implementarea proiectelor de protecție costieră îl constituie “Master Planul zonei costiere” – document strategic al statului roman privind gestionarea evoluției liniei țărmului și a conservării biodiversității marine.

În contextul obligațiilor ce au revenit Administrației Naționale ”Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, după aprobarea Master Planului zonei costiere, în perioada 2012 – 2015 instituția a inițiat, implementat și finalizat programul costier aferent termenului scurt și prin proiectul “Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre, în zona municipiului Constanța și Eforie Nord, județul Constanța” cu finanțare din POS Mediu, a fost protejată o lungime de coasta de 7,3 km în zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord.

Concomitent cu implementarea proiectului pe termen scurt revelat de etapizarea din Master Plan, pentru respectarea obligațiilor programului de implementare pe termen mediu, ANAR – ABADL a contractat, în februarie 2015, serviciile de “Asistență tehnică pentru pregătirea de proiecte Axa prioritară 5 – Reducerea eroziunii costiere faza II (2014 – 2020)” cu scopul de a încheia contractul de finanțare prin programul POIM pentru reabilitarea costieră a tuturor zonelor prevăzute la secțiunea – termen mediu, și anume: Edighiol si Periboina (punctele de descarcare la mare a apleor complexului lagunar Razelm – Sinoe), Mamaia Nord, Tomis (protectia costiera intre portul Constanta si portul turistic Tomis), Agigea, Eforie (intre portul Belona si zona Capul Turcului), Costinesti, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai.

Lucrările prevăzute constau în: lucrări de apărări de mal, construire lucrări hidrotehnice reprezentate de diguri si epiuri marine, reabilitare structuri existente, înlocuirea echipamentelor componente ale structurilor hidrotehnice (înlocuire cu scopul atingerii obiectului, și anume punerea în funcțiune a structurilor hidrotehnice și atingerea scopului pentru care au fost construite), demolare structuri costiere existente si lucrări de înnisipare artificială.

Schemele de amenajare costieră pentru fiecare lot în parte au fost determinate în urma modelării modului de acțiune a valurilor asupra țărmului și a evoluției ulterioare implementării lucrărilor a liniei de coastă, astfel încât să se asigure realizarea unor proiecte de calitate, rezistente în timp la acțiunea agresivă a mării, în special în perioadele reci.

Datorita complexitatii lucrarilor si a costurilor estimate la aceasta faza de studiu de fezabilitate, proiectul a fost etapizat in doua etape din care pentru prima etapa:

“ Reducerea eroziunii costiere faza II, (2014 – 2020) -Etapa 1” se prevede implementarea lucrarilor de protectie costiera respectiv lucrari de extindere a plajelor in zonele Mamaia (lungime 6.950 m) si Eforie (5.750 ml) precum si consolidare a falezelor in zona Constanta Tomis-Cazino (lungime 790ml) si Agigea (1.200 ml)

Stadiu procedura atribuire lucrari:

la data de 12.10.2017, a fost publicat in SEAP anuntul de participare nr. 179736 privind atribuirea lucrarilor aferente etapei 1 (loturile: Stavilare Edighiol si Periboina, Mamaia, Tomis, Agigea si Eforie), avand ca termen final de depunere a ofertelor data de 03.04.2018. Valoarea estimata a procedurii este de 707.761.710,00 lei fara TVA.

La data 04.04.2018, ora 12:00, a fost programata sedinta de vizualizare a ofertelor şi analiza garantiilor de participare depuse de ofertanti.

Au fost depuse 15 oferte pentru cele cinci loturi de catre urmatoarele firme:

STRABAG SRL

BAGGERWERKEN DECLOEDT EN ZOON NV

BOSKALIS SRL

CHINA COMMUNICATION CONSTRUCTION COMPANY Limited

ENVISAN NV

VAN OORD DREDGING AND MARINE CONTRACTORS COMPANY LTD

FRANCO GIUSEPPE SRL

PORR CONSTRUCT SRL

 

Valoarea aferenta executiei lucrarilor de protectie costiera:

 

LOT 1: Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Stavilarelor Edighiol si Periboina

 

Valoarea estimata fara TVA: 34,788,580.00 RON

 

LOT 2 : Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Mamaia

 

Valoarea estimata fara TVA: 207,094,915.00 RON

 

LOT 3 : Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Tomis (Casino)

 

Valoarea estimata fara TVA: 30,252,550.00 RON

LOT 4 : Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Agigea

 

Valoarea estimata fara TVA: 28,401,380.00 RON

 

LOT 5 : Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Eforie

 

Valoarea estimata fara TVA: 407,224,285.00 RON

In prezent, Autoritatea Contractanta, ABADL, se afla in faza de evaluare a ofertelor, urmand ca dupa parcurgerea tuturor etapelor legale procedurale sa incheie contractele de executie lucrari pentru implementarea lucrarilor de protectie costiera.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Spărgătorii de semințe, amendați de Poliția Locală (și nu numai ei)

lun apr. 16 , 2018
Ieri, 15 aprilie, în intervalul orar 06.00- 22.00, polițiștii locali din Constanța au verificat zona cuprinsă în perimetrul dintre Bulevardul Aurel Vlaicu, Theordor Burada, Strada Cibinului, Aleea Umanității, Strada Făt Frumos, Strada Dezrobirii, Bulevardul Tomis, Bulevardul 1 Decembrie, Bulevardul I.C Brătianu, Strada Baba Novac, Strada I.L Caragiale, dar și în […]
spargatori de seminte

V-ar putea interesa și: