Au furat peste 1,3 milioane lei din contul unei persoane care a murit

Doi bărbaţi au furat peste 1,3 milioane lei din contul unui decedat, cu ajutorul unei funcţionare bancare, unul dintre suspecţi recunoscând faptele printr-un acord încheiat cu procurorii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, un bărbat în vârstă de 44 de ani este acuzat de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (13 acte materiale), efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată (27 acte materiale), spălarea banilor, uz de fals, fals în declaraţii şi participaţie improprie la fals intelectual.

El s-a folosit de o funcţionară bancară (B.F., în vârstă de 37 de ani), care este trimisă în judecată alături de suspectul principal, pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (12 acte materiale).

Conform procurorilor, inculpata B.F., în perioada noiembrie 2019 – martie 2020, „folosindu-se de calitatea sa de funcţionar bancar, angajată a S.C. Banca Transilvania S.A., a accesat fără drept, după decesul clientului P.I., datele informatice aferente contului bancar al acestuia, client al Băncii Transilvania, utilizând aplicaţiile informatice ale băncii, aflând astfel conţinutul contului bancar precum şi datele de identitate ale clientului şi a transmis toate aceste date de identificare inculpatului P.P.G., cunoscând că acesta le va utiliza pentru a transfera în mod fraudulos sumele de bani din contul defunctului”.

Suspectul principal (P.P.G.) „l-a determinat cu intenţie pe inculpatul P.R., la data de 19.03.2020, să prezinte funcţionarei bancare din cadrul Băncii Transilvania S.A. şi să folosească o procură notarială falsă, în vederea producerii de consecinţe juridice, respectiv ca acesta să poată fi împuternicit pe contul clientului P.I.”

„Ulterior, inculpatul P.P.G. în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în intervalul 19.03.2020 – 31.03.2020, folosindu-se de cartela cu numărul de telefon primit de la inculpatul P.R., pe care acesta din urmă l-a declarat cu ocazia împuternicirii în fals pe contul bancar al defunctului P.I., respectiv de userul şi parola primite de la inculpatul P.R., pe care acesta le obţinuse fraudulos, a activat şi accesat în mod ilegal prin intermediul aplicaţiilor bancare aparţinând Băncii Transilvania „internet banking” şi „mobile banking”, contului bancar aparţinând defunctului P.I. şi a efectuat operaţiuni financiare, în mod fraudulos, constând în răscumpărare de obligaţiuni şi mai apoi transferul sumei totale de 1.373.300 lei către mai multe conturi bancare aparţinând unor persoane fizice şi juridice controlate prin interpuşi, sume de bani care au fost ridicate ulterior în numerar”, se arată în comunicat.

Pentru disimularea originii ilicite a sumelor de bani transferate şi pentru a nu fi blocat contul bancar al decedatului, suspectul principal i-ar fi înmânat complicelui P.R. o factură proformă fictivă emisă de o firmă către decedat, în valoare de 1.249.500 lei, respectiv contractul de vânzare-cumpărare pentru un excavator hidraulic. Actele au fost duse apoi la bancă pentru a se justifica scriptic transferul sumelor din contul decedatului.

„Prin modalitatea mai sus descrisă, inculpatul P.P.G. a reuşit introducerea în circuitul licit a sumelor de bani obţinute din săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Inculpatul PPG a fost reţinut 24 de ore în data de 01.07.2021 şi s-a aflat sub măsura controlului judiciar în perioada 02.07.2021 – 30.08.2021″, mai arată procurorii.

Prin ordonanţa din 05.07.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile, până la concurenţa valorii prejudiciului de 1.373.300 lei, aflate în proprietatea suspectului P.P.G., fiind identificate bunuri imobile care acoperă valoarea prejudiciului.

Cu inculpatul P.R. a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Au furat peste 1,3 milioane lei din contul unei persoane care a murit

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Grădinița cu program prelungit „Amicii” din Constanța a fost modernizată, iar 360 preșcolari vor învăța la standardele comparabile cu cele din Uniunea Europeană

joi mart. 30 , 2023
Grădinița cu program prelungit „Amicii” din Constanța a fost modernizată, iar 360 preșcolari își vor desfășura activitățile educaționale în condiții optime, la standardele comparabile cu cele din Uniunea Europeană.   Sălile de curs au fost dotate cu mobilier, a fost renovat cabinetul medical și bucătăria grădiniței.   Lucrările s-au realizat […]

V-ar putea interesa și: