Au ieșit în stradă pentru că Guvernul PNL – PSD nu aplică Legea 154


Aproximativ 100 de membri ai Asociaţiei Judeţene Satu Mare a Românilor Refugiaţi, Expluzaţi şi Deportaţi în Urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940, Filiala Carei au protestat luni, 10 ianuarie, în faţa Prefecturii Satu Mare. Aceştia au depus un memoriu prin care contestă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 130, din 17 decembrie 2021, prin care s-a amânat, pentru 2023, plata indemnizaţiilor urmaşilor românilor expulzaţi în 1940.

Cele o sută de persoane venite la Prefectura Satu Mare au cerut doar drepturile care le sunt conferite prin Legea 154 din 2021.

În Constanța sunt circa 23.000 de beneficiari ai acestei legi. Deși, evident, marea majoritatea este nemulțumită de această legea, nimeni nu a protestat până acum.

În Satu Mare, ing. Daniela Ciută, organizator al protestului şi preşedinte al Asociaţiei Refugiaţilor şi Expluzaţilor Români, a declarat că se va contesta în instanţă această Ordonanţă de Urgenţă ruşinoasă, scrie Informatia-Zilei.ro.

De asemenea, ing. Daniela Ciută a precizat că a cerut de la secretariatul Prefecturii numărul de telefon al prefectului Altfatter Tamas pentru a purta discuţii cu dumnealui, rugându-l să coboare, preţ de câteva minute, în mijlocul celor care au stat în frig preţ de cel puţin o oră. Acesta, însă, a refuzat, cerându-le membrilor Asociaţiei să trimită 5 reprezentanţi în biroul său, care pentru a intra în clădirea Prefecturii, trebuie să prezinte un certificat verde.

Desigur că au considerat cererea prefectului Altfatter Tamas una de neacceptat, având în vedere faptul că protestatarii au venit din sate precum  Ianculeşti, Horea, Scărişoara, Marna sau Lucăceni, respectiv Carei şi au stat în frig zeci de minute.

Manifestanţii au venit în faţa Prefecturii cu pancarte conţinând mesaje clare pentru clasa politică, dar şi cu vuvuzele, respectiv drapele, pentru a se asigura că vor fi auziţi de reprezentantul Guvernului României în teritoriu. Cei prezenţi la protest au scandat lozinci precum: „Hoţii!”, „Rușine, ruşine, ruşine să vă fie!”, „Vom lupta, nu ne vom lăsa!”, „Nu discriminaţi românii!”, „Nu vă jucaţi cu românii!”

De-a lungul protestului de luni, 10 ianuarie, mai mulţi urmaşi ai românilor refugiaţi au vorbit în faţa protestatarilor, pentru a relata celor de faţă ororile la care au fost supuşi părinţii şi bunicii lor. În anul 1940 de tristă amintire nu au fost cruţate de acte de violenţă cruntă nici măcar femeile însărcinate, copiii sau bătrânii.

Zen Residence
energia residence

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Meșterul Manole s-a angajat la Confort Urban Constanța

Tue Jan 11 , 2022
La fel ca în legenda meșterului Manole, lucrările efectuate de cei de la Confort Urban au tendința să se strice. E drept, nu de pe o zi pe alta, ci de la un anotimp la altul. Scriam, în iunie anul trecut, de o asfaltare de mântuială făcută de societatea comercială […]