Au votat 100.000 de constănțeni. Comparație cu turul I

Un număr de 100.000 de constănțeni au votat deja în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Asta înseamnă 16,05 % din numărul total de alegători înscriși pe listele de vot.

Potrivit Biroului Electoral Central, această cifră s-a atins în jurul orei 11.20.

Județul Constanța se situează pe locul al patrulea în România în ceea ce privește procentul de persoane care au ieșit la vot, după Teleorman, Olt și Ilfov.

Spre comparație, în turul I cifra de 100.000 de alegători s-a atins la ora 11.28.

La nivel național, media prezenței la vot este de 12,97%. La turul 1, când în Constanța se atingea suta de mii de votanți, prezența la vot la nivel național era de 13,22%.

Prezența la vot (sursa: Biroul Electoral Central)

În județul Constanța sunt deschise 556 de secții.

În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare. Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.217.411.

Lista secţiilor de votare poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secţiilor de votare.

Alegătorii din ţară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar.

Potrivit AEP, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea “VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante.

Ca şi în primul tur, operaţiunile privind numărarea voturilor, inclusiv a celor prin corespondenţă, sunt înregistrate video şi audio şi se desfăşoară în prezenţa tuturor membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a persoanelor acreditate.

Persoanele acreditate să asiste la efectuarea operaţiunilor electorale la primul tur de scrutin sunt de drept acreditate să asiste la efectuarea acestor operaţiuni şi la al doilea tur.

Votul pentru românii din străinătate a început vineri. De asemenea, românii din străinătate au putut vota la acest scrutin prin corespondenţă.

Secţiile de votare din ţară pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale se vor închide duminică la ora 21,00. Votarea poate fi prelungită până la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara acestuia.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Horia Țuțuianu, președintele CJC: „Am ales cu gândul la familia, comunitatea și țara mea!”

Sun Nov 24 , 2019
Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, a votat în jurul orei 10.30, la Școala Gimnazială nr. 10 din municipiul Constanța. „Eu am votat! Am ales cu gândul la familia, comunitatea și țara mea! Președintele ales astăzi ne reprezintă pe toți și este esențial să ne respecte, să ne susțină și […]

V-ar putea interesa și: