AUR și PSD împotriva lui Bill Gates

portul constanta (1) Proiectul EALING
Bill Gates este acționar la Fondul Proprietatea, care deține 20% din Portul Constanța

AUR și PSD nu vor privatizarea Portului Constanța. În prezent, 20% din acțiuni sunt deținute de Fondul Proprietatea, la care este acționar și celebrul Bill Gates.

Organizația județeană a partidului Alianța pentru Unirea Românilor condamnă inițierea proiectului de lege care abrogă legea ce interzicea vânzarea activelor companiilor de stat din România, respectiv nr. 173 din 13 august 2020. Legea a fost inițiată de 14 parlamentari PSD: Bodog Florian Dorel, Cârciumaru Florin, Corlăţean Titus, Creţu Gabriela, Dan Carmen Daniela, Iordache Virginel, Iriza Scarlat, Mihu Ştefan, Nicolae Şerban, Oprea Ştefan Radu, Pavel Marian, Preda Radu-Cosmin, Stocheci Cristina-Mariana, Valeca Şerban Constantin. A fost votată de parlament când acesta era controlat de PSD.

Printre aceste companii de stat se numără și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile sau Aeroportul Mihail Kogălniceanu.

Alianța pentru Unirea Românilor a anunțat că senatorul AUR Sorin Cristian Mateescu și deputatul Dumitru Viorel Focșa susțin și vor fi prezenți la un protest organizat de Asociația Patriot, cu sediul în Costinești, la Instituția Prefectului Constanța, eveniment care va avea loc sâmbătă, 13 februarie.

„Portul Constanța este plămânul economic al României și nu avem voie să acceptăm să fim călcați în picioare la noi acasă!”, spune Alexandru Simion, președinte Asociația Patriot.

Protestul este autorizat de Primăria Municipiului Constanța și va fi organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020.

Citește și: Guvernul vrea să vândă acțiuni la Portul Constanța. CNAPM are profit de aproape 300.000 lei pe zi

Bill Gates deține o parte din Portul Constanța

Modificare proiectului de lege nu prevede privatizarea portului, ci vorbește despre posibilitatea de vânzare a unei părți din acțiunile statului la companiile naționale. În prezent, de pildă, 20% din acțiunile Administrației Porturilor Maritime, care administrează porturile maritime românești, sunt deținute de Fondul Proprietatea (FP), care este un fond privat.

Prin intermediul fundaţiei ca­ritabile pe care o controlează împreună cu soţia sa, Bill Gates, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri la nivel mondial, este investitor la Fondul Proprietatea, arată raportul anual din 2020 al fundaţiei publicat în această săptă­mână. Miliardarul american plasase nouă milioane de euro în FP.

Astfel, prin intermediul Bill & Melinda Gates Foundation, cea mai mare organizaţie filantropică la nivel mondial, cu active în gestionare de aproape 50 de miliarde de dolari la final de 2019, miliardarul american este investitor la Fondul Proprie­tatea, ceea ce înseamnă că are expunere indirectă la companii de importanţă strategică pentru România, precum APMC, Hidroelectrica, Petrom, Nuclearelectrica, în contextul în care Fondul este acţionar direct la aceste societăţi.

Citește și: Marian Crușoveanu, deputat PNL: „Portul Constanța rămâne al României”

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.