Austria, care nu ne vrea în Schengen, dorește să vândă străinilor gazele românești din Marea Neagră

Alfred Stern, CEO OMV. Sursă foto: Linkedin

CEO-ul companiei austriece OMV, Alfred Stern, are programată pentru săptămâna viitoare o vizită la București, pentru a negocia cu reprezentanții Guvernului modificarea Legii Offshore, potrivit mai multor surse HotNews.ro. Această vizită are loc în contextul în care statul român a fost acționat în judecată, fiind reclamate prevederi din Legea Offshore, care nu ar fi pe placul companiei austriece. Austriecii doresc să poată avea mai multă libertate în exportul gazelor din Marea Neagră către vest.

OMV Petrom a acționat în judecată statul român la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC, reclamând anumite prevederi din legea offshore care îi impun unele limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră, potrivit cursdeguvernare.ro

Informația privind noul litigiu a venit la doar câteva ore după anunțul deciziei OMV Petrom de a trece, împreună cu Romgaz, la exploatarea zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din Perimetrul Neptun Deep.

Plângerea este îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.

Austria vrea să poată exporta cât mai mult gaz către vestul României

Plângerea OMV Petrom vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră. Așa cum este acum legea, cu gazele din Marea Neagră trebuie asigurat consumul intern, ceea ce nu este pe placul Austriei.

Recomandare: Gazele din Marea Neagră, o afacere străină. Austriecii de la OMV au acordat un contract gigant unei firme din Italia, care are în România o filială condusă de companii din Țările de Jos

„De când s-a aprobat legea offshore, am spus că așteptăm clarificări. Nu este un subiect nou. Nu am primit aceste clarificări. Sunt importante. Proiectul este gata și merge înainte. Am cerut clarificări între legea offshore și acordul de concesiune. Un exemplu este articolul 21. Cred că vom găsi aceste soluții. Proiectul merge înainte indiferent ce se întâmplă cu procesul de arbitraj. Timeline-ul proiectului nu va fi impactat deloc”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, citată de Financial Intelligence.

În aceeași zi cu anunțul că România a fost dată în judecată, directorul general al OMV, Alfred Stern, își exprima satisfacţia în legătură cu decizia finală de investiţii luată de OMV Petrom şi Romgaz privind planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep.

Recomandare: OMV, care a avut cel mai mare profit din istoria României, a majorat prețul motorinei la peste 8 lei pe litru

„Având în vedere că România urmează să devină cel mai mare producător de gaze naturale din UE, Neptun Deep ar urma să ofere o sursă de energie fiabilă şi sigură în regiune, întărind în acelaşi timp poziţia grupului nostru în regiunea Mării Negre şi în Europa de Sud-Est”, a declarat atunci şeful OMV, potrivit Agerpres.

Reamintim că Austria se opune cu totul nejustificat, nedrept și arbitrat aderării României la spațiul Schengen. Detalii: Austria nu ne dă nici o șansă de intrare în Schengen: „Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține”


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

17 thoughts on “Austria, care nu ne vrea în Schengen, dorește să vândă străinilor gazele românești din Marea Neagră

 1. Trebuie să se găsească o soluție cu acești austrieci care ne_su terminat și pădurile.Statul kromân să se implice să vadă dacă ei au respectat contractele și să nu-și mai facă de cap.Nu suntem sub dominația Imperiului Austro Ungar.

  1. Statul asta roman (ii zici matale) sa faca bine si sa ancheteze pe cei vinovati de tradarea intereselor tarii si au vandut resursele strategice .Asta daca Constitutia nu este un mare rahat pe care nici Parlamentul nu da doi bani….

   1. Numele celor care au vandut petromul si romsilva se stiu. In fruntea listei sta vestitul fost premier cel cu 7 case si care le recomanda celorlalti sa-i numere ouale. Si nu s-a facut nimic.

  2. M*** nu vor Austrieci și cei din România care al când.O sa zică că ne baga in Sengen daca vindem cu pretextul asta vin la București.Ai noștri sant scurți la minte si ne păcălesc Datul pe mana lui porcul de Nastase ca ne aranjeaza (comentariu editat).

  3. Primul vinovat Iohanis omul austriecilor…Nu avem presedinte…de tara ..doar tradatori…Parlamentul si PNL..au semnat acest complete de exploatare din mare neagra Basescu criminal si tradator alaturi de PDL azi PNL sunt vinovatii de serviciu….tradatori…doar al triple rabi mondial va reduce ordinarily de crept in Romania..si pedepsirea color vinovati..se va intimpla cu siguranta acest proces…

 2. Pai ce vor austrieci este sa poate vinde gazele de la noi la alte țări și populația din tara sa nu poate avea gaze pentru consum la preț dublu pai parlamentul ,premierul și președintele sa mai tina și cu tara asta nu numai cu alți care nu ne vor in Schengen dar vor gazele noastre.

  1. 🦐🦐..Dc nu votăm cu toții acel partid care se angajează să.i scoată pe neobrăzații habsburgic din România ..Sunt atâtea alte nații care au nevoie de resurse ..n.o să ducem i lipsă de ” investitori”..!!

  2. Păi Ce vor Austria gaze nu nene asa pierdem mulți bani cu camionul la Granița ca nu vreau în seghel da uite la Sirbi la Croația de pe acolo trec Emigranți da Italia ce mai zică ca vin mereu pe .marea maternă artrebui dat afara cu totul așa ne Trebuie dacă am avut policieni care au șpagă de au vândut Petrom și alte n i cu gaze și petrol în tara și avem benzina și gazul cel mai scump

 3. daca ar fi un guvern care sa tina cu tara adica patrioti ar scoate javrele astea de austrieci din tara si nu lear mai permite sa faca afaceri de miliarde in romania si duc bani la iei in austria si neam limita noi la resursele care le avem si nu am mai milogi pt schenghen scoase toate javrele din romania si facuta nationalizare ca bine near merge

 4. Sper ca domnul Ciolacu să nu negocieze Schengen contra gaze că destul am vândut resursele ieftin. Este momentul ca gazele să le folosim pentru producție / plus valoare iar produsele finite să le vindem noi. La prețul real al pieței nu la preț de dumping.

 5. Daca asta vor să fure cat mai mult,ar trebui dați afară din tot ce înseamnă „afaceri” in Romania .
  NESIMȚIȚI,la ei așa ceva nu se poate întâmpla ,daca nu credeți verificați.

 6. Suntem o rușine. Austriecii ne iau toate resursele, ne blochează nejustificat accesul în Schengen, și mai nou ne dau și în judecată. Trebuie controlate de ANAF toate firmele austriece de 3 ori mai des ca alte firme și la negocierea contractelor termenii. O da și românii să nu mai folosească produse sau servicii de la firme austriece. Boicotul trebuie continuat față de,,PARAZIT”pana ,,PARAZITUL” slăbește și părăsește organismul mamă…

 7. Dacă aș avea o putere le-aș da austriecilor 24 de ore timp ca să părăsească țara plus confiscarea tuturor băncilor și a tuturor activelor și m-aș pisa pe schengenul lor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polaris angajează controlori de calitate

joi sept. 14 , 2023
Polaris M Holding angajează controlori de calitate. Descriere post: verifică conținutul recipientelor pentru colectarea deșeurilor reciclabile și reziduale Beneficii: • Asigurare medicală privată; • Contract pe perioadă nedeterminată. Polaris așteaptă CV-ul tău la adresă de e-mail: 𝐫𝐞𝐬𝐮𝐫𝐬𝐞𝐮𝐦𝐚𝐧𝐞@𝐩𝐨𝐥𝐚𝐫𝐢𝐬.𝐫𝐨 Telefon: 𝟎𝟐𝟒𝟏 𝟓𝟒𝟖 𝟕𝟎𝟎 sau 𝟓𝟒𝟖 𝟕𝟏𝟏 Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv […]

V-ar putea interesa și: