Austria a anunâat, pe 9 decembrie, că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE”, a afirmat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său. Reuniunea Consiliului JAI va avea loc la Bruxelles în această săptămână, pe 12 şi 13 decembrie.
„Nu vom opune veto-ul nostru”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Viena.
„După Schengen Air, Schengen Land este acum deschis României şi Bulgariei”, a declarat Karner, adăugând că insistenţele Austriei privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de imigranţi prinşi în apropierea frontierei Austriei cu Ungaria, cea mai comună rută de intrare în ţară.
„Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus Karner, citând un bilanţ de 70.000 de interceptări anul trecut până în octombrie şi 4.000 în aceeaşi perioadă a acestui an.
La finalul lunii noiembrie, Austria îşi arătase disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi a Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie Schengen.
Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a anunţat la rândul său că miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere şi cu frontierele terestre la spaţiul Schengen.
Austria a opus un veto extinderii Schengen în urmă cu doi ani, în ciuda recomandării Comisiei Europene, deoarece a considerat că frontiera externă a Uniunii Europene nu este bine protejată în România şi Bulgaria împotriva imigraţiei ilegale.
România şi Bulgaria au primit acces parţial la spaţiul Schengen începând cu 31 martie 2024, cu deschiderea frontierelor aeriene şi maritime, dar nu şi a celor terestre.
Recomandare: Guvernul din Olanda este de acord cu intrarea României și Bulgariei în Schengen