Autobuzul Dram Drum – Gașca Zurli, educaţie, cultură şi joc, la Şcoala Veseliei

14 artişti, 16 localităţi, mii de copii fericiţi! Zeci de mii de zâmbete… nepreţuite! Acestea sunt coordonatele generale ale proiectului „Dram Drum – Autobuzul Veseliei”, organizat de Asociația Culturală Teatrelia şi realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, primul de o asemenea anvergură la nivelul întregii regiuni. Proiectul susţine învăţarea/educarea continuă cu ajutorul culturii şi artei, prin joc. Vacanţa de vară devine, aşadar, o „şcoală” alternativă a celei clasice, însă cu mult mai atrăgătoare. Arta poate fi interpretată şi ca o formă de joacă, bine reglementată de norme şi tehnici ce pot fi dobândite prin studiu, în care mintea şi corpul sunt mobilizate total. Copiii trebuie învățați să iubească arta, ea îi va ajuta să se înțeleagă mai bine unii pe alții şi le va oferi o deschidere spre noi moduri de a vedea și înțelege lumea, creând o bază pentru legăturile sociale și integrarea în comunitatea din care fac parte: JUDEȚUL CONSTANȚA!

Autobuzul Dram Drum”, încărcat cu 14 profesori trăzniţi, materiale didactice, artă, cultură şi multă veselie, va pleca în fiecare dimineaţă din Constanţa către una dintre cele 16 localităţi – 23 August, Adamclisi, Băneasa, Cogealac, Cumpăna, Limanu, Lipniţa, Medgidia, Mereni, Ostrov, Pantelimon, Siliştea, Târgușor, Tortoman, Vulturu, Valu lui Traian – colindând astfel întreg judeţul, în perioada 4 – 19 august 2017.

Plecarea se va face vineri, 4 august 2017, la ora 15.00, din faţa Consiliului Judeţean Constanţa, după un superspectacol marca Gaşca Zurli, la care sunt invitaţi toţi copiii! Accesul este gratuit!

Scopul este de a reînvăţa copiii să se joace şi, cu ajutorul jocului, să acumuleze lucruri cât mai utile şi educative, să realizeze ce înseamnă să fie creativi şi să nu le fie teamă să dea frâu imaginaţiei în cel mai constructiv mod. Pentru a-şi atinge acest scop, profesorii trăzniţi „predau lecţii“ sub formă de ateliere deschise şi interactive, la o „şcoală de vară“ altfel, unde instrumentele de învăţare/educare sunt creativitatea, cultura şi arta.

Astfel, în fiecare zi, toţi copiii dintr-o localitate vor lua parte la ateliere creative şi recreative gratuite, în care profesorii trăzniţi vor „preda“ dansul, teatrul, muzica şi pictura, cu toate domeniile adiacente acestora. Copiii pot alege un atelier sau mai multe, după afinităţi, abilităţi sau după dorinţa de învăţare: Atelierul de tobițe, Atelierul de teatru și improvizație teatrală, Atelierul de pantomimă, Atelierul de teatru de umbre, Atelierul de dans şi coregrafie, Atelierul de mânuire a păpușilor și a marionetelor, Atelierul de pictură şi desen. Profesorii de arte sunt actori şi artişti profesionişti cu o impresionantă experienţă în domeniu şi în lucrul cu copiii de toate vârstele.

Cine nu şi-a dorit să înveţe să bată în tobe? Însă acest atelier ascunde mult mai multe surprize. Ionuţ Micu, unul dintre cei mai importanţi toboşari ai momentului, cel mai drag ucenic al lui Ovidiu Lipan Ţăndărică, este profesorul perfect care, împreună cu trei ajutoare, va da ritmul întregului eveniment cu ajutorul a zece seturi de tobe! Concret, copiii vor învăţa să îşi dezvolte urechea muzicală, să simtă ritmul şi să-l redea, să reţină combinaţii de ritmuri, să comunice în diverse timbre sonore şi, potrivit cercetătorilor, să devină mai deştepţi şi evoluaţi din punct de vedere emoţional. În sfera comunității, muzica ajută la realizarea şi consolidarea spațiilor de cultură şi la dezvoltarea spirituală și personală a individului.

Teatrul, improzivaţia teatrală, pantomima, scena, marionetele şi umbrele, instrumentele specifice de exprimare artistică şi teatrală, toate acestea au constituit, de-a lungul timpului, tot atâtea secrete artistice. Acum, aceste secrete sunt traduse într-un limbaj accesibil şi împărtăşite tuturor copiilor din cele 16 localităţi. În cadrul acestor ateliere se urmăreşte dezvoltarea capacităților comunicaționale, învingerea emoțiilor și a blocajelor psihice, socializarea în cadrul segmentului social sau de vârstă. Exercițiile și jocurile folosite sunt preluate din programul de antrenament al actorilor profesioniști.

Acestea sunt adaptate pentru copii și au numeroase beneficii la nivel psiho-fizic: creșterea capacității de concentrare și atenție, cultivarea spiritului de echipă, dezvoltarea creativității, îmbogățirea capacităților comunicaționale, exersarea spiritului ludic și deprinderea spiritului de cooperare.

Prin pantomimă, copiii au posibilitatea de a re/descoperi gesturi și mișcări care capătă o semnificație simbolică în limbajul teatrului mut, devenind „replici” ale unui spectacol de pantomimă. Atelierul are ca scop îmbunătățirea abilităților de comunicare non-verbală a participanților, stimulând creativitatea și gestionarea propriilor emoții.

Atelierul de mânuire a păpușilor și a marionetelor presupune imaginaţie, îndemânare, curaj, atenţie distributivă şi putere de concentrare. În cadrul acestui atelier, mâinile vor deveni sufletul şi mintea păpuşilor şi marionetelor, care de-abia aşteaptă să prindă viaţă prin cei mici, care le vor manevra.

Atelierul de dans și coregrafie îi va învăţa pe “elevi” să devină disciplinaţi din punct de vedere fizic şi mental, să aprecieze mişcarea, să-şi menţină sănătatea fizică printr-o postură corectă la şcoală şi acasă şi să improvizeze pe muzică. Felul în care mergem, stăm sau privim conține în sine o infinitate de informații despre trecutul, prezentul și potențialul nostru. Iar libertatea în mișcare înseamnă fluiditate și creativitate în gândire.

Atelierul de pictură și desen. Aici tinerii artişti vor învăţa şi descoperi culorile, formele şi amestecurile cromatice. Cursul dezvoltă creativitatea, imaginaţia şi încurajează copilul să se exprime liber prin intermediul desenului şi culorii. Cursurile de pictură sunt special concepute pentru a transforma timpul liber al copiilor într-o activitate ce va dezvolta creativitatea, simţul estetic, conceptul de “frumos” şi acela de “artă”, căci imaginaţia, visarea şi fantezia au dimensiuni fabuloase în perioada copilăriei.

La finalul zilei, după ce toţi copiii au participat la minimum o „lecţie”, vor intra în programul informal, adică distracţie şi activităţi educative pentru toată lumea prezentă.

Proiectul DRAM DRUM – Autobuzul Veseliei este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, de Asociația Culturală Teatrelia.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se mărește plafonul până la care vor fi acordate gratuități pentru pensionari la transportul cu RATC

mie aug. 2 , 2017
Se mărește plafonul până la care vor fi acordate gratuități pentru pensionari la transportul în comun din municipiul Constanța de la 1.250 lei la 1.450 lei. Serviciul Public de Asistență Socială Constanța aduce la cunoștința persoanelor interesate că în începând cu 1 august 2017, în perioada 1 – 20 ale […]
ratc

V-ar putea interesa și: