Autobuzul, soluție imposibilă și pe alocuri ipocrită

Autobuz plin de călător pe bulevardul Ferdinand din Constanța. Foto: 21 iulie 2021, Constanța 100%

E la modă sintagma „orașe pentru oameni, nu pentru mașini”. Recunosc, îmi place și cred că într-acolo ne îndreptăm. La fel de la modă este să te dai ecologistul lui pește și să spui că ție nu-ți plac mașinile, că SUV-urile sunt Diavolul în persoană, că singurul mijloc de deplasare acceptabil motorizat e trotineta electrică. Deși sunt adeptul sintagmei de mai sus, conduc un SUV. Am explicat de ce: de frică. Se conduce atât de haotic în țara asta, în oraș, încât o mașină mai mare ne oferă puțin mai multă siguranță, familiei și mie. Și asta este cel mai important.

Dar să revin. Citesc în ultima vreme cum diverse persoane – îndeosebi politicieni – aruncă o anatemă împotriva șoferilor, făcându-i cel puțin la fel de vinovați ca Eva care a poftit la o gură din fructul interzis. Ne mai spun acești politicieni să folosim mijloacele de transport în comun sau, de ce nu, mersul pe jos.

O să exclud din start bicicleta sau trotineta ca mijloace alternative. Se pot folosi, sigur, dar mi se pare opțiunea cea mai periculoasă, în condițiile în care pistele dedicate sunt cât un capăt de ață. Încercați, de pildă, să mergeți cu bicicleta pe strada Baba Novac, pe Soveja sau, de fapt, pe oriunde doriți. Ar fi bine să aveți și o geantă în care să purtați pijamaua pentru spital.

Mijloacele de transport în comun rămân varianta optimă de deplasare. Așa ni se spune. Să știți că asta este o minciună. Apostolii autobuzelor fie nu știu, fie omit un lucru: capacitatea de transport a CT Bus este limitată.

Avem și câteva cifre oficiale, furnizate chiar de primărie, care a comandat un studiu pentru a realizat regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanței.

Studiul arată clar că, în municipiul Constanța, numai 12% din populație folosește mijloacele de transport în comun, în timp ce 82% – imens – se deplasează folosind autoturismul propriu. 2% sunt curajoșii care spun că merg cu bicicleta sau trotineta, iar 2 % spun că nu folosesc niciun mijloc de transport, adică merg pe jos.

Dacă ați mers vreodată cu autobuzul, știți deja că, pe multe rute, este aglomerat. Unele din ele sunt arhipline. Ce s-ar întâmpla dacă dintr-o dată o parte din șoferi, să spunem jumătate, ar urca în autobuze?

Să calculăm. Studiul spune că orașul are 311.474 locuitori (nu ia în calcul turiștii). Asta înseamnă că 37.376 constănțeni folosesc mijloacele de transport în comun, câte 6.229 merg cu bicicleta/trotineta sau pe jos, iar 255.408 folosesc automobilele. Jumătate din această cifră înseamnă 127.704 persoane, deci de circa 4 ori mai mult decât cei care circulă acum cu CT BUS. Uitați-vă într-un autobuz. Dacă sunt 10 oameni, mai puneți 40 lângă. Dacă sunt 30, mai puțin 120. Nu vor încăpea nici dacă îi înghesuiți mai rău ca sardinele într-o conservă.

Mi-ar plăcea:

  1. Să-i văd pe cei care-și dau cu părerea la mobilitatea urbană că gândesc puțin înainte și nu propun utopii.
  2. Să văd investiții serioase ale primăriei în mijloacele de transport în comun, pentru ca acestea să primească tot mai mulți oameni care vor migra de la mașini.

Ce înseamnă aceste investiții? În primul rând, linii dedicate, ca să ai o oarecare predictibilitate. Apoi, autobuze moderne, care să aibă aer condiționat și pe care să-l și folosim, nu ca în pandemie. Preț corect (spunea primarul în campanie că va fi gratis?). Stații scurte, cum au orașele din vestul Europei. De ce nu, autobuze autonome, cum au tot ele (va introduce și Cluj). Stații decente, în care nu te plouă, nu te bate soarele. De fapt, stații, de orice tip, căci acum nu mai sunt deloc. Sunt și pași care s-au făcut: o aplicație destul de bine pusă la punct, posibilitatea de a plăti biletul cu SMS, microbuze pe unele trasee cu străzi mai înguste și mai puțin solicitate.

Mai e ceva: indiferent de sfaturile pe care le vor primi de la politicieni și de greutățile pe care le vor pune, o parte din constănțeni nu vor renunța la mașini. Londonezii au scumpit îngrozitor circulația în centru, dar, la câteva luni de la fiecare scumpire, traficul revenea la aproximativ aceleași valori. Primăria din Viena încearcă de ani de zile să-și obișnuiască locuitorii să folosească bicicleta, dar nu prea se prinde de ei. În Paris, vara, sunt momente în care mai mult stai în trafic decât mergi, deși au o rețea senzațională de metrou. Oamenilor le plac mașinile pentru că în ele se simt acasă, pentru că vor să fie singuri, pentru că sunt mai comode decât autobuzele.

Așadar, dragi politicieni, nu încercați să-i faceți pe toți șoferii pietoni sau clienți ai CT BUS, pentru că nu veți reuși. Și, înainte de a sa sfaturi din turnul de fildeș al internetului, fiți profeți în orașul vostru, nu ipocriți. Folosiți o săptămână autobuzele la fiecare deplasare. De-abia apoi spuneți-le celorlalți ce minunat este. Și rugați-vă ca nu mulți șoferi să vă urmeze sfatul.

Vă recomandăm și:

Poliția Locală Constanța a început să dea amenzi pentru neplata parcării

EXCLUSIV Câți bani a strâns Primăria Constanța din parcările cu plată în prima lună

Parcarea în Constanța, discriminatorie și printre cele mai scumpe din Europa

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Autobuzul, soluție imposibilă și pe alocuri ipocrită

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Avaria RAJA din Agigea și Lazu se prelungește și azi

Thu Jul 22 , 2021
În cursul nopții trecute, echipele de intervenție au reușit remedierea avariei pe conducta de 500 PAFSIN din zona localității Lazu, județul Constanța, și au repornit pomparea pe tronsonul avariat. În jurul orei 01.00 noaptea, s-a înregistrat o scădere de presiune și implicit de debit pe conducta de aducțiune și în […]
apa avarie raja