Automobilul împlinește astăzi 137 de ani. Cum arăta prima mașină din istorie

Acum exact 137 de ani, pe 29 ianuarie 1886, Karl Benz, un inginer german amintit drept „inventatorul mașinii”, a fost brevetat primul automobil pe benzină din istorie. Se numea Patent Motorwagen (rebotezat de presă ”Velociped”) și era, la propriu, o tricicletă cu motor. Invenția a fost înregistrată la Oficiul de Brevete al Imperiului German, conform First Online.

Soluțiile tehnice adoptate pentru Patent Motorwagen au adus o adevărată revoluție în istoria mecanicii. Înainte de Benz, nimeni nu se gândise vreodată să monteze pe același vehicul un cadru tubular din oțel, un carburator și o serie de sisteme de răcire cu apă, aprindere electrică și direcție. Tocmai coexistența tuturor acestor elemente a făcut din Patent Motorwagen prima mașină adevărată din toate timpurile.

Motorul în patru timpi era amplasat în spatele vehiculului și avea un cilindru orizontal de 577 de centimetri cubi cu o putere de 0,75 cai putere, la 400 rpm. Cele trei roți semănau cu cele ale bicicletelor și sistemul de frânare era din blocuri de piele, în timp ce transmisia era prin curea și lanțuri. Direcția, pe de altă parte, era un bar.

Prezentarea în fața publicului a avut loc la 3 iulie 1886, când mașina a făcut o viraj de câteva zeci de metri de-a lungul Ringstrasse din Mannheim, unde își avea sediul compania Benz. Pentru a o vedea astăzi, probabil că ar fi o priveliște suprarealistă: prima versiune a vehiculului nu avea rezervor, așa că Eugen Benz, fiul lui Karl, a fost nevoit să urmeze mașina pe jos pentru a completa carburatorul de fiecare dată când rămânea fără combustibil. 

Dar ceea ce îi face celebru vehiculul este de fapt soția lui Bertha care, în secret de la soțul ei, ia mașina și parcurge peste 50 de km, surprinzând presa și atrăgând atenția presei asupra vehiculului ei. Din acest moment afacerea familiei Benz a înflorit și mai târziu aveau sa fie construite Benz Viktoria (1893), și Velo, iar odată cu prezentarea mașinilor sale la Paris (1901) a început să le vândă și în străinătate.

Afacerea Benz este însă parțial redusă pentru că în același an concurentul Daimler pune pe piață Mercedes 35PS, primul automobil al mărcii Mercedes care devine Mercedes-Benz în 1926 odată cu fuziunea dintre Daimler și Benz.

Producția Patent Motorwagen – din care au fost realizate alte două versiuni de-a lungul anilor – a încetat în 1894. Primul brevet a fost inclus în 2011 de Unesco în Lista Amintirilor Mondiale .


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

RAJPD Constanța acționează de 24 de ore fără pauză pentru a deszăpezi șoselele din județ

Dum ian. 29 , 2023
În cursul acestei nopți, angajații RAJDP Constanța au acționat pe majoritatea drumurilor județene. Activitatea a fost îngreunată de căderile de zăpadă și de viscol. Nu au fost semnalate probleme deosebite, cele 31 de utilaje au împrăștiat 250 de tone de material antiderapant. „Echipajele celor cinci secții și trei puncte de […]

V-ar putea interesa și: