Autoritatea Vamală Română va promova procedurile vamale simplificate pentru mediul de afaceri din Turcia

Autoritatea Vamală Română (AVR) va promova procedurile vamale simplificate pentru mediul de afaceri din Turcia, ţinând cont de volumul mare al schimburilor comerciale dintre cele două ţări. În primele zece luni ale anului exporturile în Turcia au fost în creştere cu aproape 10%, în timp ce importurile s-au cifrat la 5,3 miliarde de euro.

„Autoritatea Vamală Română (AVR) şi Ambasada Republicii Turcia în România au agreat că vor organiza o întâlnire cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din Bucureşti (TIAD) pentru prezentarea procedurilor vamale simplificate de care operatorii economici pot beneficia conform Codului Vamal Unional. Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, a avut marţi, 28 noiembrie 2023,  o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Turcia în România E.S. Özgür Kıvanç Altan. La  întâlnire a participat şi consilierul comercial din cadrul Ambasadei, Naci Akdoğan şi directorul general al Direcţiei Generale Proceduri Vamale şi în Domeniul Produselor Accizabile din cadrul AVR, Claudiu Ardeleanu”, anunţă, miercuri AVR, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, discuţiile au vizat un spectru larg de subiecte ce ţin de consolidarea relaţiilor de colaborare româno-turce pentru derularea cu operativitate a formalităţilor vamale, un accent deosebit fiind pus pe procedurile simplificate de care pot beneficia operatorii economici din Turcia şi sporirea măsurilor de siguranţă în domeniul operaţiunilor vamale.

„Subliniind importanţa consolidării parteneriatului economic cu România, Ambasadorul Turciei E.S. Özgür Kıvanç Altan a propus organizarea unei întâlniri bilaterale între autorităţile vamale din Turcia şi România în vederea discutării aspectelor specifice din domeniul comun de activitate şi permiterii schimbului de cele mai bune practici. Preşedintele AVR, Ion Cupă, a apreciat buna cooperare vamală şi asistenţa reciprocă pentru prevenirea, investigarea şi combaterea infracţiunilor vamale dintre cele două administraţii, precum şi dialogul activ şi permanent cu reprezentaţii mediului de afaceri. Cupă şi-a manifestat deschiderea pentru consolidarea colaborării, exprimându-şi încrederea că procedurile vamale simplificate vor fi foarte benefice schimburilor comerciale dintre România şi Turcia”, a mai transmis instituţia.

AVR precizează că ambasadorul Turciei E.S. Özgür Kıvanç Altan a mulţumit Autorităţii Vamale Române pentru deschidere şi pentru funcţionare adecvată şi în bune condiţii a operaţiunilor vamale cu mărfuri care provin din Turcia.

„Volumul schimburilor comerciale între cele două state a continuat să crească şi în acest an, cu un avans mai accentuat al exporturilor româneşti către Turcia. Astfel, în primele zece luni din acest an, exporturile în Turcia s-au ridicat la circa 2,5 miliarde de euro, în creştere cu aproape 10%, în timp ce importurile au totalizat 5,3 miliarde euro, cu 3% mai mult comparativ cu 2022”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit documentului, la 31 decembrie 2022, în România erau înregistrate 17.602 firme cu capital turcesc (locul 3) cu un capital social subscris în valoare de aproape un miliard de dolari, care plasează Turcia pe locul 14 între statele investitoare în ţara noastră.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Autoritatea Vamală Română va promova procedurile vamale simplificate pentru mediul de afaceri din Turcia

  1. si asa veneau otravurile alea de legume si fructe nebagate in seama acum va fi paradis de evaziune

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Reabilitarea bulevardelor din Constanța nu va fi gata anul acesta și va costa mai mult

joi nov. 30 , 2023
Constănțenii au primit ieri o veste proastă. Reabilitarea bulevardelor nu va fi gata anul acesta, așa cum s-a promis, și va costa mai mult decât s-a anunțat. Mult mai mult. Primarul Constanțaei, Vergil Chițac a cerut pentru a doua oară majorarea sumelor pentru constructori. De data aceasta, a cerut peste […]

V-ar putea interesa și: