Autorizația de construire pentru biserica din parcul Casei de Cultură Constanța, SUSPENDATĂ

Așa arăta construcția în 2014. Între timp, nu s-a schimbat prea mult

Autorizația de construire emise pentru continuarea lucrărilor de construire a bisericii din Parcul Casei de Cultură a fost suspendată de Curtea de Apel Constanța, a anunțat Asociația Constanța Altfel.

„În fața primei instanțe am reușit să convingem că există aparența de nelegalitate a autorizației din multiple motive: lipsă titlu valabil asupra terenului, neîndeplinirea de către arhiepiscopie a obligației impuse de autoritatea de mediu, aceea de a amenaja un parc în suprafață de 1.500 mp în Faleză Nord și altele, mai tehnice.”, au declarat reprezentanții asociației.

Aceștia spun că și Curtea de Apel Constanța le-a dat dreptate și din altă perspectivă:

„Continuarea lucrărilor reprezintă un real pericol pentru oricine se apropie de construcție, deoarece lucrările deja executate au fost părăsite de circa 12 ani fără niciun fel de măsuri de conservare.”

În parcul Casei de Cultură se află deja o biserică funcțională.

Asociația Constanța Altfel este condusă de senatorul independent Vergil Chițac.

Completare 1

Referitor la așa-zisa suspendare a autorizației de construcție a bisericii Sf.Treime de la Casa de Cultură, Arhiepiscopia Tomisului a precizat:

„1.Conform portalului Curții de Apel, procesul se va rejudeca. Nu cunoaștem cum s-a ajuns la concluzia că autorizația ar fi suspendată (poza atașată). Actualmente autorizația este valabilă până la rejudecare.
In ceea ce a afirmat Asociația Constanta Altfel:
a).In fata primei Instanțe procesul a fost câștigat de către parohie, nicidecum ca au convins instanța de cele enumerate pe pagina dânșilor de Facebook.
b) Lucrările nu au fost părăsite de 12 ani, așa cum afirma asociația, deoarece lucrările la Catedrala Eroilor au început prin săparea gropii pentru fundație in anul 2007, în 2008 s-a pus perna de piatra și apoi s-a turnat fundația in a doua jumătate a anului 2008. Apoi s-a lucrat aproape in fiecare an, inclusiv in urma cu 3 săptămâni s-a turnat bolta de la altar. In 2016 s-au luat măsuri de conservare când toată structura a fost tencuita interior și exterior. In prezent, lucrările au fost executate pana la cota +10m, pe toată structura, iar pana la + 16m pe partea de deasupra balconului de la intrare și pe parte dinspre altar.”

Completare 2

Arhiepiscopia Tomisului a revenit, a recunoscut că autorizația este suspendată și și-a cerut scuze.

„Autorizația bisericii de la Casa de Cultură este suspendată până la rejudecarea procesului. Decizia se aplică din momentul comunicării scrise. Ne cerem iertare pentru comunicarea inițială defectuoasă.”

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.