Azaplar, locul în care au trăit primii tătari din Dobrogea

medgidia lansare carte

Anul 2015 a fost un an bogat în ceea ce privește cultura și literatura la Medgidia. Au fost lansate mai multe volume pe parcursul anului, toate fiind găzduite de Biblioteca Municipală Medgidia. Cea mai recentă lansare îi aparține autorului dobrogean Tudor Cicu, care a venit cu un volum de proză memorialistică inspirat din viața satului Azaplar, denumirea veche a localității Tătaru.

La lansare au fost invitați primarul Marian Iordache, profesorul Echrem Gafar și scriitorul Cosmin Ștefănescu, care au fost alături de autorul Tudor Cicu.

„Biblioteca noastră a devenit anul acesta casa cărții, o casă unde au fost lansate volume deosebit de importante: Medgidia – orașul de apoi a lui Cristian Teodorescu, Comunitatea Turco-Tătară din Medgidia a profesorului Adrian Ilie, recenta lansare a volumului dedicat profesorului Tahsin Gemil, anul 2015 a fost un an plin în calendarul cultural al Medgidiei și au fost lansate cărți în paginile cărora am simțit spiritul Dobrogei. Îi mulțumim lui Tudor Cicu pentru că a venit la Medgidia cu volumul său lansat luna trecută la târgul Gaudeamus din București și îi urăm bun-venit în orașul nostru, în care, la fel ca și în fostul sat Azaplar, cele două culturi, românească și turco-tătară se împletesc perfect” a declarat primarul Marian Iordache.

Profesorul de istorie Echrem Gafar a vorbit despre etimologia numelui satului Azaplar, care înseamnă ostaș, soldat al armatei otomane și despre calitatea oamenilor care au locuit acolo.

„Azaplar este satul în care au locuit primii tătari din Dobrogea care au realizat importanța învățăturii, au știut că numai cu ajutorul acesteia se pot dezvolta și, drept urmare, a fost un sat care a dat mulți intelectuali în vremurile vechi, o localitate deosebită în peisajul culturii turco-tătare din Dobrogea”, a declarat acesta.

Cartea „Azaplar – proză memorialistică” este un volum de schițe în care se regăsesc amintirile autorului din satul copilăriei sale, satul de lângă care începea „nesfârșita stepă dobrogeană”, așa cum îl descrie autorul Tudor Cicu.

 

 

 

 

Zen Residence
energia residence

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Acvariul din Constanța are din nou rechini. FOTO. VIDEO

Fri Dec 18 , 2015
Ieri seară, doi rechini au fost aduși în acvariul din Constanța. Este vorba despre doi masculi, care altfel ar fi căzut pe mâna unor bucătari pricepuți. Să pui rechinii în bazin nu este însă ușor. Am fost acolo pentru a vedea cum se petrece totul. A fost nevoie de o […]