Azi, primăvară, mâine, iarnă

Primăvara în Mamaia. Foto: Matca Vision Studio
Primăvara în Mamaia. Foto: Matca Vision Studio

După temperaturi de 18 grade, azi, inclusiv în Constanța, un val de aer rece, însoţit de lapoviţă şi ninsori, pune stăpânire pe România. Răcirea îşi va face simţită prezenţa mai întâi în nord-vestul ţării, urmând ca de sâmbătă, 6 martie, frigul să cuprindă toate regiunile.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vineri, 5 martie, în nord-vestul şi în nordul ţării se va răci accentuat, dar în celelalte regiuni valorile termice vor caracteriza în continuare o vreme deosebit de caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări persistente şi precipitaţii ziua în jumătatea de nord-vest, iar noaptea în special în sudul şi centrul teritoriului. La început vor predomina ploile, apoi local se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. La munte vor fi mai ales ninsori şi se va depune strat nou de zăpadă. Cantităţile de apă vor fi pe arii restrânse mai însemnate. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte va sufla tare, cu rafale de peste 80…90 km/h, temporar viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 7 şi 18 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 şi 6 grade. Mai ales dimineaţa, pe alocuri vor fi condiţii de ceaţă.

Sâmbătă se face tot mai frig. Conform meteorologilor, vremea va deveni rece pentru prima decadă a lunii martie în cea mai mare parte a ţării, astfel că temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 7 grade, uşor mai ridicate în extremitatea de sud-vest. Cerul va fi noros în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură şi cea submontană aferentă unde va ninge moderat cantitativ şi se va mai depune strat de zăpadă, dar şi în sudul teritoriului unde local vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În celelalte regiuni înnorările vor fi temporare, iar în centru şi în est izolat va fulgui. Vântul va avea intensificări (ce vor amplifica senzaţia de rece) în zona montană, în special la altitudini mari în Carpaţii Meridionali, unde rafalele vor depăşi 80 km/h, viscolind şi spulberând zăpada şi locale şi temporare şi în zonele joase de relief, cu precădere din sudul, estul şi centrul teritoriului, cu viteze ce vor atinge izolat 50…60 km/h. În cursul nopţii, precipitaţiile se vor semnala pe spaţii mici, cerul va deveni treptat variabil şi vântul va diminua considerabil, însă va fi mult mai rece decât normal în majoritatea zonelor; temperaturile minime vor fi cuprinse între -10 şi 0 grade, mai scăzute în depresiuni, spre -13 grade. Izolat se va forma ceaţă.

Duminică, vremea se îndreaptă sub aspectul precipitaţiilor, dar va fi rece mai ales dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi parţial noros ziua în regiunile sudice şi variabil la senin în restul timpului şi al teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 10 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -12 grade în depresiunile intramontane şi 0 grade pe litoral. Pe arii restrânse va fi ceaţă.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Azi, primăvară, mâine, iarnă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

36 de vehicule abandonate sau fără stăpân, ridicate de pe domeniul public. Primăria caută proprietarii

Fri Mar 5 , 2021
Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a semnat o nouă dispoziție prin care mai multe vehicule care ocupă abuziv domeniul public vor fi ridicate și transportate în parcul de mașini abandonate. Astfel, în perioada următoare, polițiștii locali vor ridica 36 de vehicule fără stăpân sau care au fost abandonate pe domeniul […]