Banca Mondială, Primăria Constanța și Albă ca Zăpada

cristian hagi

Astăzi am crezut că trăiesc în cel mai frumos oraș din România. O dezbatere organizată de autoritățile locale și de Banca Mondială, în Constanța, despre orașele-magnet, a pus orașul în fața unei oglinzi fermecate.

Îmi imaginez cum primarul Constanței se uita în această oglindă, ca vrăjitoarea din Albă ca Zăpada, și întreba:

– Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai frumos oraș din țară?

Oglinda îi răspundea fără să se gândească foarte mult că e Constanța, dar că unii oameni răi spun – mincinoșii – că e Clujul.

Total fals, ne asigură primarul, Clujul e frumos numai pentru că oamenii lor îl vorbesc de bine, au oglinzi mai prietenoase. Aici, la noi, oamenii sunt răi și nu vor să recunoască în ce oraș minunat trăim.

După întâlnirea de astăzi, primăria a trimis un comunicat de presă în care a punctat lucruri reale și interesante. De exemplu, că experții Băncii Mondiale au prezentat și rezultatele unui sondaj realizat la nivel național, cu privire la percepția pe care o au românii despre Constanța și potențialul său. Conform acestui sondaj, 22,2% dintre români ar alege să se mute la Constanța. De asemenea, conform sondajului, peste 10 milioane de români au vizitat Constanța în ultimii 5 ani, acest aspect indicând potențialul deosebit pe care îl are Zona Metropolitană Constanța din punct de vedere turistic, potrivit Primăriei Constanța.

Iată ce spune raportul Băncii Mondiale la capitolul: „Unde vor oamenii de fapt să se mute”. Constanța nu este pe primele locuri, iar motivele celor care vor să vină aici sunt (și) de ordin familial.

Cităm din raportul original.

„The most attractive cities are Bucharest, Cluj-Napoca, Timișoara, and Brașov. In particular, Cluj-Napoca, Timișoara, and Brașov, have a disproportionate share of people wanting to live there – i.e. the share of people that would like to live in these cities is much higher than the share of their FUA population in the national population. For example, the FUA of Cluj-Napoca amasses 2.34% of the country’s population, but 11.37% of survey respondents would like to live there. High scores were also registered for Constanța, Sibiu, Iași, or Oradea.

When asked about the reason for picking a particular city, a vast majority chose “quality of life” as a main motivation. This underscores again the need for investment in urban infrastructure, and the need for a concerted effort to make cities more attractive and appealing to people. The second reason people chose particular cities was “jobs”. As is the case in most countries, access to jobs is an important magnet for migrants. The third reason, people chose particular cities was specialized healthcare. In a context of demographic decline and aging, easy access to healthcare facilities is of particular importance. As a fourth reason, people indicated a different option than the ones provided (job; quality of life; education; healthcare). The most cited reasons are listed in the figure below. For example, several people chose Brașov because it’s a “beautiful city”, and several people chose Constanța for „family, friends, or acquaintances”.”

Primăria Constanța și cei care spun că locuitorii își vorbesc urât orașul ar trebui să citească raportul cu atenție și apoi să spună ce putem să lăudăm în legătură cu următoarele date:

  • cantitatea de spațiu verde pe cap de locuitor a scăzut în Constanța, de la 18 mp la 15 mp, în perioada 2000 – 2011. Clujul, de exemplu, a crescut de la 10 la 25 mp.
  • Constanța a atras, în perioada 2007 – 2015, fonduri europene de 24,540,445 euro. Mai puțin chiar decât Slatina, de exemplu (28,196,508 euro). De șapte ori mai puțin decât Iașul. Detalii AICI.
  • Constanța nu a depășit nici creșterea economică regională, nici pe cea națională.
  • Veniturile firmelor din Constanța, în perioada sunt mai mici decât ale celor din Cluj, Timișoara, Brașov, etc.
  • În clasamentul creșterii veniturilor firmelor, în perioada 2011 – 2015, Constanța se află de-abia pe locul 15, cu 7.99%. Stăm mai bine decât Bucureștiul la acest capitol.
  • Nu sunt multe oportunități de angajare (suntem în aceeași categorie cu Giurgiu, Călărași, Drobeta Turnu Severin, Giurgiu, Galați).
  • Constanța a fost foarte competitivă economic în perioada comunistă, dar nu a reușit să-și păstreze această atractivitate.

Raportul Băncii Mondiale nu surprinde blocurile construite haotic, lipsa crasă a locurilor de parcare și a investițiilor în acestea, șpăgile care se cereau investitorilor în anii trecuți, retrocedările care au nenorocit orașul, lipsa de dialog și de comunicare și multe altele.

Să ne-nțelegem: există și vești bune. De exemplu, dintr-un număr de 254 de orașe din Uniunea Europeană, pe primele locuri sunt orașe românești. În ordinea creșterii produsului intern brut pe cap de locuitor, în perioada 2000 – 2013, acestea sunt: Timișoara, București, Cluj Napoca, Craiova, Brașov, Iași. Constanța stă, la acest capitol, mai bine decât Berlin, Paris, Milano, Roma, Barcelona. Să nu ne lăsăm păcăliți, nu trăim mai bine ca în aceste țări. Pur și simplu, PIB-ul orașelor românești era așa de jos încât a crescut, procentual, mult.

Constanța nu este cel mai frumos oraș din țară. După ce a fost siluit de administrația Mazăre, nici nu are cum să fie. Să umblăm abulici pe stradă și să spunem tuturor că orașul este minunat nu este ipocrizie, este nebunie.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm. Constanța aceasta bolnavă poate fi pansată, rănile pot fi oblojite, dar numai dacă recunoaștem că boala există. Am propus, și aici, și pe alte căi, autorităților, mai multe idei despre ce ar trebui făcut. Am și criticat, când a fost ceva de criticat, am și apreciat, când a fost ceva de apreciat. Cei care conduc orașul nu acceptă însă critici. Dacă o faci, ești trecut pe lista neagră, nu ți se mai răspunde la solicitări oficiale, ești șicanat, plimbat printre birouri, ți se pun fel de fel de piedici, devii dușman personal. Dacă un ziarist acreditat întâmpină problemele acestea, oamenii care vor să vină cu o idee de a schimba ceva nu au nicio șansă. Am mai scris aici: și dacă vrei o audiență la unui din viceprimari trebuie să faci mai multe drumuri pe la diferite sedii ale primăriei și să aștepți câteva luni. Personal, am renunțat să intru în audiență, după ce am fost pus inexplicabil și incoerent să trec pe la un anume birou.

Încă ceva, apropo de implicare: când am vrut să asfaltez o stradă împreună cu niște constănțeni, mi s-a spus că nu am voie. Strada e încă neasfaltată.

Cum vreau să arate Constanța în care vreau să trăiesc

Suntem mulți dintre cei care vrem să schimbăm Constanța, arătând întâi ce trebuie schimbat. Nu oportuniști care spun că se oferă voluntari, numai pentru a avea, de fapt, interese personale, nu lingăi care picură minciuni și vorbe mieroase în urechile edililor, ci oameni pregătiți să facă ceva. Oameni cărora li se pun piedici.

Constanța poate deveni un oraș frumos, dar pentru asta trebuie să ne uităm în jurul nostru și să ne dăm seama unde ne aflăm. Dacă ne lăudăm singuri, nu vom reuși niciodată.

dacă sunteți curioși, raportul Băncii Mondiale îl puteți descărca dacă dați click AICI.

Un text de Cristian Hagi

Vă recomandăm și: 

Trăiesc în Matrix

Mihai Petre: „Vorbim mai mult de rău Constanța decât de bine, dar nu din răutate”
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Mihai Petre: „Vorbim mai mult de rău Constanța decât de bine, dar nu din răutate”

Fri Feb 9 , 2018
Mihai Petre, consilier al primarului Constanței, Decebal Făgădău, și analist politic, spune că noi, constănțenii, ne vorbim mai mult de rău orașul decât de bine, dar nu din răutate, ci din realism. Iată mesajul postat de acesta pe pagina sa de Facebook: „De cateva zile observ o anumita dezbatere in […]
mihai petre