BILANȚ Ce a promis primarul Constanței în alegeri și ce a făcut până acum

decebal fagadau

Decebal Făgădău câștiga, în 2016, Primăria Constanța cu un program care trebuia să schimbe în bine fața orașului. Investiții în infrastructură, în școli, în parcări, vizite în teren, gală a educației, etc.

Imediat după ce a aflat că a câștigat alegerile locale și că va deveni primar cu acte în regulă, Decebal Făgădău spunea următoarele:

1. „Vă asigur de o întreagă transparenţă, de dialog cu constănţenii.”

2. „Săptămânal, împreună cu un consilier local voi vizita câte un cartier al Constanţei”.

3. „Îi asigur pe constănţeni că cel de al 55-lea primar al municipiului va fi primarul tuturor”.

Iată 40 dintre promisiunile primarului, făcute în campania electorală:

 1. Realizarea primului pasaj rutier subteran din municipiul Constanta pe bd. I.C. Bratianu (relatia spre Gara) pentru fluidizarea traficului in aceasta intersectie.
 2. Realizarea unei pasarele supraterane pentru siguranta pietonilor – prevazuta cu lifturi in cele 4 colturi ale intersectiei.
 3. Modernizarea pasajului rutier Cumpenei (Pod Butelii) – reparatie capitala, iluminat modern, separator de sensuri și trotuar pentru pietoni.
 4. Transformarea piețelor Griviței, Tomis III și I.L. Caragiale.
 5. Reabilitarea si modernizarea scolilor si liceelor: Mircea cel Batran, Ovidius, Mihai Eminescu, Dimitrie Leonida, LPS Nicolae Rotaru, Sc. 16 M.Ionescu Dobrogianu, Sc.7 Remus Opreanu, Sc. 14 Palazu Mare, Sc. 3 Ciprian Porumbescu, Sc. 10 Mihail Koiciu
 6. Marirea plafonului de burse
 7. Transport pentru elevii olimpici – concursuri si competitii internationale
 8. Finantarea proiectelor educationale pentru elevi, dascali si asociatii de parinti
 9. Finantarea programelor de formare pentru cadrele didactice
 10. Gala anuala a educatiei
 11. Premierea celor mai buni profesori si elevi
 12. Reabilitarea integrala a salilor si a terenurilor de sport din scoli si licee
 13. Sali de sport noi la Scoala Ghe. Titeica si Liceul Traian
 14. Sala Polivalenta – cu 5000 de locuri, omologata pentru sporturi de echipa și individuale, dar si pentru spectacole
 15. Bazin olimpic de inot – in zona Badea Cartan
 16. Premierea sportivilor si a antrenorilor pentru rezultate deosebite
 17. Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” – modernizarea salii de sport actuale si construirea unei sali noi pentru tenis de masa
 18. Asfaltarea tuturor strazilor pana in 2018
 19. Realizarea primului pasaj rutier subteran bd. I.C. Bratianu – Dezrobirii
 20. Pasarela pietonala sens giratoriu Bd. I.C. Bratianu – Dezrobirii
 21. Refacerea trotuarelor
 22. 4 parcari supraetajate
 23. 1 parcare subterana
 24. Parcari in cartierele aglomerate
 25. Reparatii capitale si modernizarea pasajelor rutiere Cumpenei (Pod Butelii) si Mangaliei (Doraly)
 26. Reabilitarea tuturor pasajelor pietonale
 27. Elaborarea strategiei de dezvoltare economica a municipiului Constanta (ingloband activitatile economice din port, turism, din oras si din zonele limitrofe).
 28. Incurajarea investitiilor in zona IT&C (tehnologia informatiei si comunicatiilor) prin construirea unui Centru de afaceri
 29. Dialog permanent cu mediul de afaceri (Consiliul Consultativ Economic), mediul universitar si sindicate
 30. Reducerea birocratiei pentru activitatile generatoare de locuri de munca
 31. Mijloace de transport in comun moderne si adaptate la nevoile constantenilor
 32. Mijloace de transport dotate cu sistem de supraveghere video pentru siguranta calatorilor
 33. Adaptarea liniilor de transport si modernizarea statiilor
 34. Sistem integrat de semafoare inteligente (unda verde) – Mobility City
 35. Aplicatie software pentru alegerea traseelor, calcularea timpilor de transport si plata electronica a biletelor
 36. Proiect pilot pe artere principale – banda speciala pentru transportul public si masinile de interventie
 37. Infiintarea si dotarea Serviciului Public Politia Locala Constanta – 1 politist local /1000 de locuitori
 38. Realizarea sistemului de monitorizare video – SAFE CT
 39. Tel – verde Politie Municipala
 40. Supravegherea video a zonelor perimetrale unitatilor de invatamant.

Primarul a refuzat constant interviurile sau aparițiile în emisiuni televizate în care să vorbească despre aceste 40 de promisiuni. Recent, am avut însă prilejul să-l întreb de ce nu a construit parcarea subterană pe care a promis-o. Aceasta este numai una din promisiunile care au rămas numai pe hârtie. Despre o alta, pasajul de la podul butelii, l-a întrebat colega de breaslă Feri Predescu.

„Știu foarte bine ce am promis în anul 2016. Nu există nicio noutate, întrucât zona ar trebui în primul rând descărcată arheologic. Descărcarea arheologică durează, după cum știți foarte bine, și mi-am propus ca în acest mandat să fac doar studiile de prefezabilitate, să epuizez toate soluțiile pe zona de mobilitate în zona centrală a municipiului Constanța, astfel încât să se vadă că este o necesitate REALĂ acea parcare, și nu este doar o voință a unui politician care a candidat pentru funcția de primar, pentru că, atunci când am vorbit cu cei din domeniul culturii, îmi spuneau: „Da de ce vrei să strici vestigiile orașului pentru o parcare subterană, în condițiile în care nu suntem siguri ce este dedesubt, nu știm dacă sunt sau nu vestigii, atâta vreme cât, de jur împrejur, uite, poți să mai faci parcări adiacente.” Am zis „OK”, poate fi un punct de vedere rezonabil. Implementăm măsurile pas cu pas, dar vă asigur, zona centrală a municipiului Constanța, indiferent de cine este primar sau de ce partid e la guvernare, are nevoie de o parcare de capacitate mare”.

Primarul a precizat că și proiectul spectaculos de la pod Butelii, promis de asemenea în 2016, este la nivelul de studiu de prefezabilitate.

„Va fi concretizat. Nu am putut să-l facem mai repede pentru că toate etapele sunt legate exact ca un joc de domino, ca un puzzle. A trebuit să finalizăm podul de la butelii (n.r. a durat aproape 4 ani, în loc de 6 luni), să facem noile valori de trafic, astfel încât să știm, pe partea de pasaj subteran, de unde trebuie să înceapă și unde să se termine, pentru că așa se fac determinările de către specialiști, nu de către politicieni”, a precizat primarul Decebal Făgădău.

Declarațiile pe larg le puteți vedea mai jos.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Dana Dumitrescu a dat din nou în judecată Teatrul de Stat Constanța

mar dec. 31 , 2019
Dana Dumitrescu, fosta directoare a Teatrului de Stat Constanța, a dat din nou în judecată instituția. Aceasta este acum nemulțumită de decizia prin care TSC s-a reorganizat, din organigramă dispărând poziția de director artistic, pe care o deținea. De asemenea, în acțiunea intentată a atacat și hotărârea Consiliului Județean Constanța […]

V-ar putea interesa și: