Blue Air va suspenda toate zborurile din România în următoarele zile COMPLETĂRI

Blue_Air,_YR-BMN,_Boeing_737-82R_(40643644031)

Compania aeriană Blue Air a anunțat că va suspenda zborurile care pleacă din România începând de astăzi până luni, 12 septembrie, au anunţat marţi oficialii companiei.

„Datorită unei situaţii neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până luni, 12 Septembrie 2022”, potrivit oficialilor companiei.

Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat.

„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declaraţiile publice şi instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spaţiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Român, respectiv Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) statului român, au condus la: distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete; creşterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societăţii Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condiţiile popririlor tuturor conturilor societăţii), blocarea tuturor discuţiilor purtate la Londra de acţionariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiţii interesate în intrarea în acţionariatul Blue Air şi sprijinirea societăţii în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăţi din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale”.

În luna iulie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că Blue Air urmează să fie amendată cu 2 milioane euro pentru presupuse încălcări ale drepturilor pasagerilor. ANPC precizat că în perioada 30.04.2021-30.04.2022, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le  178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăţi în valoare toatală de 66,5 milioane lei de către consumatori din 20 de state membre UE.

În replică, Blue Air a spus la acea dată că va solicita instanţei anularea deciziei ANPC (Procesul Verbal de Constatare a Contravenţiei nr.935562 din data de 14 Iunie 2022), considerând că aceasta este ilegală şi discriminatorie. Blue Air  susţine că doar 1,9% din totalul pasagerilor transportaţi de companie în această perioadă au rămas de despăgubit. 

COMPLETARE 1

Românii aflați pe aeroporturi din afara țării care au zboruri anulate la compania Blue Air pot solicita asistență de la secțiile consulare ale ambasadelor României din țările respective pentru a fi repatriați cu aeronave Tarom, transmite purtătorul de cuvânt al Guvernului. De asemenea, aceștia pot suna la numărul de telefon de urgență 0040751084537 la care pot semnala prezența și pot solicita asistență consulară și de asemenea să solicite sprijin pentru a ajunge acasă. Aproximativ 3.000 de cetățeni români sunt blocați pe aeroporturi din cauza suspendării zborurilor Blue Air. Aceștia nu vor plăti costul repatrierii, fiind suportat de statul român.

„Premierul Nicolae Ciucă a convocat în această seară celula de criză la nivelul Guvernului pentru a urgenta rezolvarea situației românilor afectați de suspendarea zborurilor companiei Blue Air. Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a cetățenilor aflați pe aeroporturi care se află în afara granițelor.

În acest sens, românii își pot anunța prezența și pot solicita sprijin de la secțiile consulare de la ambasadele noastre din țările respective.

Totodată, în această seară a fost activat un număr unic al call-centerului gestionat de MAE. Acesta număr unic va fi publicat și pe pagina Guvernului și a MAE.

Este numărul de telefon la care cetățenii români aflați pe aeroporturi din afara țării noastre, își pot semnala prezența și pot solicita asistență consulară și de asemenea să solicite sprijin pentru a ajunge acasă: 0040751084537.

După ce vor fi centralizate datele cetățenilor români afectați de suspendarea zborurilor Blue Air în aeroporturi din afara țării, aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniță să ajungă acasă în siguranță.

Toate celelalte măsuri de asistență consulară pe care MAE le gestionează sunt deja activate, ca atare trebuie doar ca cetățenii români afectați de suspendare să își semnaleze prezența de pe teritoriul altor state”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

COMPLETARE 2

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marți seară, la Antena3, că miercuri Guvernul va avea o ședință de la ora 10:00 pentru a adopta o hotărâre de guvern prin care Tarom să primească banii necesari repatrierii românilor afectați de anularea zborurilor Blue Air de pe aeroporturile din afara țării.

COMPLETARE 3

Cetățenii români aflați în străinătate, afectați de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, își pot notifica situația și se pot adresa Ministerului Afacerilor Externe fie contactând cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (click pe link pentru datele de contact https://econsulat.ro/Home/DateDeContact), fie contactând Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS), telefonic la numărul de mobil 0040751084537 sau prin email la adresa callcenter@mae.ro.

Important! În cazul grupurilor de turiști, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informațiile obținute de aceasta urmând a fi diseminate și celorlalți cetățeni români din grup.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vine apa caldă și pe Magistrala 2

mar sept. 6 , 2022
TERMOFICARE CONSTANȚA SRL anunță că a eliminat avariile majore apărute pe magistrala 2 și în acest moment a început procedura de încărcare a acesteia, după circa trei săptămâni de la oprire. După finalizarea încărcării punctele termice aferente magistralei 2 vor fi reconectate la rețeaua de transport, astfel încât estimăm că […]

V-ar putea interesa și: