
Emil Boc, primarul din Cluj, a reparat un pod în 6 luni. Decebal Făgădău, primarul din Constanța, se chinuie de 4 ani să repare podul de la Butelii, iar lucrările nu sunt decât la jumătate.
Edilul din Cluj a anunțat că, începând de ieri, 6 august, a fost redeschisă pe toate benzile de circulația rutieră pe pasajul „Nod N”. Lucrările au început în februarie 2019 și trebuia să fie terminate pe 15 august, dar constructorii s-au mișcat mai repede.
Lucrările au fost complexe. Au cuprins: infrastructura și suprastructura pasajului (lungime: 51,3 m); partea carosabilă – 18,50 m lățime; pistă de bicicliști de 2 m lățime pe partea dreaptă; trotuare de 1,30 m lățime pe partea dreaptă, respectiv de 1 m lățime pe partea stângă. Clujenii mai au ceva de lucru pentru finalizarea proiectului, și anume la fundațiile pentru stâlpii de iluminat și montajul acestora (iluminatul public va fi modernizat folosindu-se tehnologia LED) și la sistemul arhitectural și la parapetul pietonal. De asemenea va fi instalat un sistem de supraveghere video. Valoarea totală a investiției este de 6.010.214,93 lei fără TVA.

Decebal Făgădău, primarul din Constanța, a început reparația podului de la Butelii în anul 2015 și spunea că lucrările vor fi gata în circa șase luni. Nu e gata nici acum. Nici bani pare că nu mai sunt, din moment ce primarul a cerut de la Consiliul Județean Constanța 1,5 milioane lei pentru continuarea lucrărilor. E drept, podul din Constanța este mai lung, are 320 de metri, dar trebuie să recunoaștem că este o mare diferență și între 6 luni și 4 ani (și nici măcar nu știm când va fi gata).

Podul din Constanța va avea borduri de marmură, a declarat primarul Decebal Făgădău, pentru că orașul Constanța este bogat și își permite. Podul din Cluj nu are borduri din marmură. Apropo, bugetul municipiului Cluj-Napoca este de două ori mai mare decât cel al Constanței.
Constructorul este SC Mobitom SA, firmă în care acționar majoritar este SC Five Holding SA, care deține Brick Mall. Aici acționar majoritar este Ditline Investments LTD, cu sediul în Cipru, cu 86% din acțiuni, și patru membri ai familiei Oancea. Firma cipriotă are la rândul ei un acționar majoritar tot din Cipru, Duson Trustees LTD, care în 2008 și-a schimbat denumirea în Proglobal Trustees LTD. Detalii puteți citi în Ziua de Constanța. În 2012, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu declarau, pentru Evenimentul Zilei, că nu au legătură cu firmele din Cipru.
Trebuia să coste circa 1,2 milioane de euro. Prețul a explodat, însă, între timp. Primăria Constanța a publicat la începutului anului un anunț privind încheierea unui act adițional la contractul de execuție lucrări aferente obiectivului de investiții „Reparații capitale și modernizarea pasajului Cumpenei”. Este vorba de o investiție suplimentară în valoare de 1.162.178,25 de lei. Procedura aplicată a fost aceea de negociere fără anunț de participare, justificată printr-o „situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”.
Vă recomandăm și: