Bogdan Bola, PNL, vrea să intabuleze Marea Neagră și să dezvolte satele pescărești

Bogdan Bola

Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, candidează, de pe o poziție eligibilă, pentru un post de deputat pe listele Partidului Național Liberal, și are mai multe proiecte importante. Unul dintre ele, cu efect important pentru economia județului Constanța, dar nu numai, este intabularea Mării Negre.

După ce a căpătat o experiență considerabilă în această funcție, consideră că este timpul pentru a face un pas înainte, pentru că are proiecte concrete pentru următorii patru ani pentru Dobrogea. Sunt proiecte concrete pentru județele Constanța și Tulcea, după modelul german, explică acesta. Acolo, parlamentarul statului reprezintă populația land-ului care l-a ales. Și la noi, consideră liberalul, parlamentarii ar trebui să muncească pentru regiunea din care provin.

În cazul său, regiune înseamnă Dobrogea, pentru că județele Constanța și Tulcea trebuie să se dezvolte împreună.

„Județul Constanța nu se poate dezvolta la o capacitate maximă decât dacă lucrează împreună cu județul Tulcea. O strânsă conlucrare în această regiune istorică mi se pare decisivă pentru dezvoltarea întregii regiune și a noastră, a tuturor, a cetățenilor săi”, spune Bogdan Bola.

De aceea, își propune proiecte care țin de Marea Neagră, de Dunăre și de istoria acestor locuri.

Unul dintre subiectele pe care le va ataca încă din primele săptămâni de mandat se referă la Marea Neagră, pe care noi, românii, nu numai că nu o exploatăm la capacitate maximă, dar nu o folosim din punct de vedere economic.

„Noi nu folosim Marea Neagră nici măcar cum o fac vecinii noștri bulgari. Toată lumea se duce acolo și spune că a mâncat pește și scoici proaspete. Ei au ferme piscicole pe mare, au taliene, lucru pe care noi nu îl avem, deși s-a promulgat recent o lege”, subliniază Bogdan Bola.

Un exemplu clar: dacă un investitor dorește să monteze eoliene în Marea Neagră, nu o poate face dintr-un motiv foarte simplu:

„Marea Neagră nu este intabulată”, punctează liberalul.

Din acest motiv, perimetrele nu pot fi închiriate sau concesionate, deci statul român nu încasează niciun leu.

„Poți să faci ferme piscicole, la o anumită distanță față de țărm. După acea distanță poți să faci ferme eoliene. Așa poți dezvolta întreaga zonă. Statul român va beneficia financiar, din taxe și impozite, inclusiv, de pildă, de banii pe care îi va primi de la cei care au montat conducte pe fundul mării. Noi nu știm să exploatăm Marea Neagră. În Maldive, turiștii se duc să stea în acele case frumoase și elegante pe apă. Noi nu putem să facem asemenea lucruri. Nu putem să face nici sate pescărești. Ele au eșuat la noi sau nu s-au dezvoltat. Ele ar da un impuls foarte important economiei”, spune Bogdan Bola.

Propunerea sa este înființare de sate pescărești, care să beneficieze și de camere frigorifice, dar și de un punct de desfacere direct pe plajă, unde constănțenii care doresc să mănânce un pește proaspăt să poată merge pentru a cumpăra. Acum nu se poate cumpăra decât din magazine.

Bogdan Bola este director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral din februarie 2020. Este unul dintre cei mai dinamici directori de instituții deconcentrate din județul Constanța și nu numai, dar și unul dintre cei mai activi consilieri județeni. S-a înscris în PNL în anul 1995, când avea numai 14 ani.

Primii cinci candidați ai PNL Constanța la Camera Deputaților sunt: Bogdan Huțucă, Mircea Banias, Marian Crușoveanu, Bogdan Bola și Sorin Mihai.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Scădere dramatică a numărului de turiști străini care și-au petrecut vacanța în județul Constanța

Tue Oct 27 , 2020
Vara anului 2020 a fost marcate de pandemia de coronavirus, care a afectat serios turismul de pe litoral. Cifrele oficiale indică o scădere importantă a turiștilor români care și-au petrecut vacanța în județul Constanța, dar o scădere dramatică a turiștilor străini. Astfel, potrivit Direcției Județene de Statistică, numărul turiştilor sosiţi […]
toral