Bogdan Bola: „Se distruge pasarela din Mamaia, monument istoric, dar nimeni nu protestează, pentru că lipsește factorul politic”

pasarela din mamaia declaratii bogdan bola
Ex. foto: Pasarela din Mamaia este într-o stare deplorabilă de mulți ani. Imaginea aceasta este din 2005

Consilierul județean Bogdan Bola atrage atenția, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că un monument istoric se va distruge, dar că nimănui nu-i pasă.

Bogdan Bola face o comparație neexplicită cu cazul blocului construit de familia Bucovală lângă Lupoaică, bloc pentru care circa 40 de constănțeni au făcut un lanț uman și pentru care politicieni din opoziție și-au exprimat imediat adversitatea. Este vorba despre Ion Stelian, USR, și despre Asociația Constanța Altfel, condusă de senatorul independent Vergil Chițac.

„Despre faptul că se dorește distrugerea (“îndepărtarea”, așa cum scrie în acte) acestui monument istoric nu vorbește nimeni în Constanța, nu există apeluri publice pentru a organiza întâlniri sau acțiuni de protest. De ce? Simplu, pentru că lipsește factorul politic din ecuație, fiind în an electoral, lucru de care mulți au nevoie acum pentru a arăta că se luptă din greu pentru păstrarea identității orașului nostru.”, spune Bogdan Bola.

Reamintim că prefectul județului Constanța, George Niculescu, fost membru PNL, a fost criticat de către unele persoane pentru că este rudă îndepărtată cu investitorii, care sunt susținători ai PNL.

Iată restul mesajului:

„Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a anunțat săptămâna aceasta că pasarela din fața Cazinoului din Mamaia urmează să fie demolată în cadrul proiectului de stopare a eroziunii plajelor. Pasarela, care în perioada interbelică găzduia singurul bar maritim al Europei, face parte din Ansamblul Cazino Mamaia, monument istoric de categoria B inaugurat în anul 1935, în prezența Regelui Carol al II-lea.

De ce se dorește asta? Simplu: e mai simplu să distrugi decât să încerci să reabilitezi și să pui în valoare. În condițiile în care administrația Mazăre “a reușit” să distrugă Cazinoul din Mamaia, îndepărtarea pasarelei pare a fi un pas normal pentru urmașii fostului primar. Nu, nu există o logică privind această demolare, alta decât dezinteresul pentru ce înseamnă moștenirea culturală a Constanței. De ce să ne batem capul și să venim cu soluții tehnice, când pur și simplu putem să facem totul să dispară?

Din ce am citit în presă, rezultă clar că mai sunt și alte opțiuni, că lucrurile nu sunt încă decise și această dorință a ABADL încă poate fi stopată. Dacă nu o vom face acum, orice lanț uman, proteste și poze pe facebook nu vor conta absolut deloc mai încolo. Din acest motiv, luni dimineață mă voi adresa direct Ministrului Mediului și directorului general al Apelor Române pentru a stopa orice demers privind “îndepărtarea” pasarelei de la Cazinoul din Mamaia și pentru a începe deja să căutăm soluții alternative, prin care să putem păstra și pune în valoare, acest monument istoric.

Acest monument încă mai are o șansă, iar de acționat, trebuie să o facem acum, în mod legal și cu documente. Actele trebuie studiate și venit cu o soluție, care sper din tot sufletul să mai existe încă, după atâția ani de nepăsare. Altfel, dacă așteptăm să vedem buldozerele pe plajă, distrugând patrimoniul Constanței, pentru a protesta și ne a arăta nemulțumirea, va fi mult prea târziu… și pentru noi și pentru cultura Constanței.”

Bogdan Bola

Enache Bucovală, unul din investitori, a declarat, pentru Constanța 100%, că vor scoate la lumină vestigiile, pentru a putea fi văzute de oricine dorește. Le vor dezgropa și vor monta deasupra lor o sticlă specială, pe care se va putea călca. Pe mijloc va fi un mic podeț de trecere. În zonă va fi amenajată o terasă. Veți putea bea o cafea și privi la aceste vestigii. Nu este o soluție nouă. Hotelul President din Mangalia a făcut acest lucru cu succes. La fel stau lucrurile și la hotelul Ibis din Constanța, unde a fost descoperit un amfiteatru roman, unic în această regiune. Din păcate, deși conservat, nu este bine valorificat.

imobil familia bucovala piata ovidiu constanta
Vestigiile vor fi acoperite de o sticlă specială și vor putea fi văzute de oricine dorește (foto: macheta viitoarei clădiri de lângă Lupoaică)

Tot el spune că terenurile au fost cumpărate între 2012 și 2014, când George Niculescu probabil că nici nu se gândea că va fi prefect vreodată. Autorizația de construire și toate demersurile anterioare sunt făcute înainte ca acesta să fie prefect. Investitorul nu este unchiul soției prefectului, ci e o rudă prin alianță mult mai îndepărtată. Mai exact, socrul prefectului este văr cu părinții investitorilor.

„Noi, machidonii, suntem aproape toți rude, dar prefectul este român”, glumește Bucovală.

Investitorii consideră că atacurile asupra lor au o logică de campanie electorală. Se întreabă, retoric, unde erau cei care acum îi atacă în momentul când s-au organizat dezbaterile de mediu, când s-a dat autorizația de construire, când s-a actualizat PUZ-ul, în 2003, pe tot parcursul demersului lor de a construi. Se mai întreabă de ce apar aceste critici acum, în prag de campanie electorală. Mai spun că nu vor să facă niciun fel de politică și că ar vrea ca legea să fie respectată de toți.

Într-o conferință de presă, Ion Stelian a spus că ideea de a scoate la lumină vestigiile, de a le acoperi cu sticlă, dar a subliniat că ar putea fi probleme de legalitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

Traian Băsescu nu este de acord cu majorarea pensiilor: „S-a ajuns la o limită care poate prăbuși țara”

sâm ian. 25 , 2020
Fostul preşedinte Traian Băsescu, europarlamentar PMP și fost președinte al României, a declarat, vineri seară, că nu este de acord cu majorarea pensiilor cu 40% și că „s-a ajuns la o limită care poate prăbuși țara”. Aceste recunoaște că pensiile sunt mici în raport cu cheltuielile pe care le are […]
traian basescu

V-ar putea interesa și: