Bogdan Huțucă, PNL: „Vâlcov are cam vrea să ne împrumutăm în ruble”

ruble imprumut
Așa arată rublele rusești

Bogdan Huțucă, deputat și președintele PNL Constanța, a criticat dur cea mai nouă idee a premierului din umbră, așa cum este numit Darius Vâlcov, și susține că acesta ar vrea ca românii să se împrumute în ruble.

„Oamenii ăștia se fac de râs pe zi ce trece. Mai nou, Vâlcov vrea să desființeze ROBOR. Pare așa că #Vâlcov se crede în Uniunea Sovietică sau măcar în Rusia lui Putin”, spune liberalul.

Acesta a explicat că ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, în lei, instituţiile bancare din România.

„Dacă Vâlcov ar face asta ar arunca pur și simplu în aer sistemul bancar din România. Cea mai mare parte a băncilor ar refuza să mai împrumute populația în lei, iar băncile puține care ar mai face-o ar veni cu dobânzi uriașe pentru a se asigura că nu pierd bani în cazul devalorizării leului. Practic, o tâmpenie din asta ar face creditul pentru populație extrem de prohibitiv în moneda națională. Practic românii s-ar împrumuta în euro, dolari sau cine știe ce monede exotice. Bine, mie mi se pare tot mai clar că Vâlcov ar cam vrea să ne împrumutăm în ruble.”

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța

Guvernul vrea ca Banca Naţională a României (BNR) să schimbe radical modul în care ROBOR este calculat sau poate chiar să-l elimine, a declarat, pentru Bloomberg, consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov.

La finalul anului trecut, Guvernul a anunţat impunerea unei taxe pe activele bancare, denumită ”taxa pe lăcomie”, care este legată de evoluţia ROBOR.

La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este “trucat” printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

Darius Vâlcov consideră că modul în care ROBOR este calculat ar trebui schimbat radical.

„Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care ROBOR este calculat sau poate chiar eliminarea acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne referitoare la dobânzile din piaţă fără a mai cere aprobarea Parlamentului”, a spus Vâlcov, pentru Bloomberg.

Mugur Isărescu şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-au întâlnit, luni, la BNR, în şedinţa Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM).

One comment

  • ala vrea iar voi nu vreti sa-i puneti frina Cu orban in frunte v-0m avea infringeri multe !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.