Braconierilor turci la place calcanul românesc

DSC00617

În data de 15.05.2016, în jurul orei 02.00, în baza unei informaţii a lucrătorilor SCOMAR (Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră), nava MAI 2111 din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a identificat, la aproximativ 43 de mile marine travers de localitatea Mangalia, o ambarcaţiune suspectă că desfăşura activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Ambarcaţiunea a fost identificata ca fiind un pescador sub pavilion Turcia cu inscripţia pe bordaj „ELVER YILMAZ”. În urma somaţiilor poliţiştilor de frontieră pentru a permite operaţiunea de abordaj şi control conform procedurilor legale, pescadorul şi-a mărit viteza de deplasare, încercând să se îndepărteze de nava autorităţilor române.

Nava MAI 2111 a pornit in urmărirea navei suspecte, continuând procedurile legale pentru oprirea acesteia, însă membrii de echipaj au refuzat în continuare să se conformeze somaţiilor, îndreptându-se în viteză spre apele internaţionale ale Mării Negre.

Totodată, în conformitate cu prevederile Memorandumului Forumului de Cooperare la Marea Neagră, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au informat autorităţile de frontieră din R. Bulgaria şi R. Turcia, pentru a stabili în comun modul de acţiune.

Garda de Coastă Turcă a informat că va trimite în interceptarea pescadorului o navă militară proprie.

Astfel, în jurul orei 17.30, la aproximativ 51 mile marine de Cap Kaliakra din R. Bulgaria, pescadorul, escortat pe toată perioada deplasării de nava Gărzii de Coastă din România, a fost oprit şi s-a procedat la efectuarea controlului specific de către o echipă comună română și turcă.

În urma controlului documentelor, comandantul ambarcaţiunii nu a putut prezenta certificat de capacitate corespunzător sau brevet pentru conducerea unei ambarcaţiuni, de asemenea la bordul pescadorului nu exista jurnal de bord şi nici licenţă de pescuit.

În urma controlului fizic al pescadorului au fost descoperite aproximativ 700–800 kilograme de peşte din specia calcan în stare proaspătă şi un număr de 150 de plase de pescuit tip setcă în lungime de aproximativ 9.000 de metri.

Pescadorul turcesc, la bordul căruia se aflau 7 membri de echipaj, împreună cu cantitatea de peşte și uneltele de pescuit, au fost preluaţi de către Garda de Coastă Turcă, urmând ca autorităţile române să continue cercetările cu privire la cele constatate.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au întocmit în cauză lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de „pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „pescuit în perioada de prohibiţie şi zonele de protecţie”, „transportul peştelui fără documente legale” şi „folosirea de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 23/2008,precum şi pentru ,,conducerea unei nave sau ambarcaţiuni de către o persoană ce nu deţine brevet sau certificat de capacitate corespunzător”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 2, alin. 1 din Legea 191/2003. Cercetările vor fi continuate sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Dănuț Căpățână, reținut de DNA

mie mai 18 , 2016
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Dănuț Căpățînă, a fost reținut, astăzi, de procurorii DNA, după ce ar fi fost prins în flagrant în București. Iată comunicatul oficial al DNA: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus […]

V-ar putea interesa și: