Bucureștenii au aproape aceeași putere de cumpărare ca spaniolii. Cum stă Constanța

Studiu GFK. Zonele verzi sunt cele mai sărace, cele roșii sunt cele mai bogate

Bucureștenii au o putere de cumpărare medie similară cu cea a spaniolilor, potrivit unui studiu realizat de GFK. Constanța stă mult mai prost la acest capitol, fiind întrecută printre altele de Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Arad.

Pe harta Europei, când vine vorba de puterea de cumpărare a locuitorilor fiecărei ţări în parte, România nu face notă discordantă în regiune. Mai exact, Polonia, Ungaria şi România sunt ţări cu o putere de cumpărare redusă, dar nu sunt cele mai sărace de pe Bătrânul Continent, cum e cazul Ucrainei, Republicii Moldova, Turciei (în majoritate), Albaniei sau altor state din Balcani, conform GfK. Harta e colorată în nouă culori diferite, tonuri ce pornesc de la albastru închis (cea mai mică putere de cumpărare) şi merg spre roşu-vişiniu (cea mai mare). Între aceste două extreme sunt însă alte şapte stadii ale bogăţiei, comentează sursa citată.

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa în 2022 este de 16.344 de euro pe an. Cu toate acestea, există diferențe extraordinare între cele 42 de țări: Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au un potențial de cheltuieli semnificativ mai mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare este cea mai scăzută în Kosovo, Moldova și Ucraina. Astfel, rezidenții din Liechtenstein au de peste 43 de ori mai multă sumă disponibilă pentru cheltuieli și economii decât ucrainenii. Acestea sunt câteva dintre rezultatele studiului recent lansat „GfK Purchasing Power Europe 2022”.

Elveția și Luxemburg sunt pe locurile doi și trei, cu 41.578 de euro, adică de 2,6 ori mai mult decât media europeană, respectiv 47.015 euro, adică 2,3 euro mai mult decât media europeană.

Toate țările din top 10 au o putere de cumpărare mare pe cap de locuitori, cu cel puțin 47% mai mult decât media europeană. Irlanda a intrat în acest top cu 24.052 euro, în timp ce Suedia a căzut două locuri, până pe 11. Norvegia și Islanda au schimbat între ele locurile 4 și 5 în acest an. Marea Britanie a urcat trei locuri, până pe 7, în timp ce Austria a căzut două locuri, pe 9.

Decalaj mare între regiunile din România

România are un potențial de cheltuieli de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an. Aceasta este cu 51 la sută sub media europeană și îi plasează pe români pe locul 31.

Față de anul precedent, decalajul dintre județele cu putere de cumpărare mare și mică s-a mărit și mai mult în acest an. În top 10, Bucureştiul este în mod clar lider în domeniu cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.482 euro. Aceasta înseamnă că locuitorii capitalei au cu peste 93 la sută mai multă putere de cumpărare decât media națională și de 3,6 ori mai mult decât locuitorii județului Vaslui, care are cea mai mică putere de cumpărare în ceea ce privește cheltuielile și economisirea. Aici, venitul net disponibil este de doar 4.728 euro, ceea ce reprezintă aproximativ 53% din media națională.

Toate județele din primele 10 au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. Cu un potențial de cheltuieli de 8.191 de euro pe locuitor, Prahova, pe locul zece, se apropie cel mai mult de media națională, dar este încă cu 2,2 la sută peste aceasta. Toate celelalte 32 de județe, care constituie mai mult de trei sferturi din toate județele, sunt sub media națională.

Majoritatea județelor din top 10 sunt la fel ca anul precedent, deși cu unele modificări în clasament. În 2022, Clujul a depășit Timișul pentru a trece pe locul doi cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 11.643 de euro, în timp ce județele Argeș și Arad și-au schimbat locurile în șapte și opt.

Constanța stă prost. Este întrecută printre altele de Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Arad. De toate zonele roșii de pa harta de mai jos.

Studiul poate fi consultat AICI.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Tot ce trebuie să știți de Black Friday ca să nu fiți păcălit

mar nov. 1 , 2022
Se apropie Black Friday. Pentru a beneficia reduceri și a le fi respectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cat mai complet asupra produselor pe care intenționează sa le achiziționeze și să acorde atenție tuturor detaliilor. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului are câteva sfaturi utile. ANPC recomandă verificarea preturilor […]

V-ar putea interesa și: