Bulgaria va adopta euro pe 1 ianuarie 2024, România are altă prioritate

Bulgaria urmează să adopte moneda unică europeană euro la 1 ianuarie 2024, ”aşa cum a decis Guvernul anterior”, anunţă vicepremierul Asen Vasilev, totodată ministru al Finanţelor, şi ministrul Inovaţiei, Daniel Lorer, relatează site-ul novinite.com.

Planul adoptării monedei unice europene – imediat, fără o perioadă de tranziţie – a fost anunţat în iunie 2021 de către Banca Naţională a Bulgariei şi Ministerul Finanţelor.

„Sunt două-trei termene-limită în plan, însă nu s-a schimbat nimic în el de la 30 iunie. Absolut toţi cetăţenii, nu doar parlamentarii, au avut la dispoziţie aproape un an să se familiarizeze cu acest plan”, anunţă Asen Vasilev.

Cea mai importantă dată a planului este intrarea Bulgariei în zona euro.

„În general, mesajul nostru politic este că data de 1 ianuarie 2024 este susţinută de toţi, partea tehnică este lucrată atât de către Ministerul Finanţelor, cât şi de cei vizaţi, pentru că procesul în sine îi vizează pe cei care cumpără, iar în privinţa statului este un proces foarte important”, anunţă Daniel Lorer.

Ministrul Inovaţiei îi îndeamnă pe politicienii bulgari să se grăbească să adopte planul final, după pregătirea analizelor cerute în prezent.

„Mesajul meu adresat tuturor în Parlament şi mai ales partenerilor de coaliţie este să dea dovadă de maximă responsabilitate în acest proces, pentru ca el să poată avea loc cât mai rapid posibil. 1 ianuarie 2024 vine foarte curând şi ne aşteaptă multă muncă tehnică”, subliniază el.

În prezent, Bulgaria nu îndeplineşte şi se încadrează în excepţiile criteriilor de la Maastricht în vederea adoptării monedei unice europene, din cauza pandemiei covid-19.

Ea se află în ”sala de aşteptare a zonei euro”, cum este denumit mecanismul monetar ERM 2, şi care nu prevede o limită a perioadei de aşteptare.

Pentru România, prioritatea este Spațiul Schengen

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că România nu va avea indicatorii necesari pentru aderarea în zona euro, iar prioritatea ţării noastre în acest moment este Spaţiul Schengen şi OECD, potrivit Agerpres.

„Din câte ştiu eu, erau cinci criterii. (…) Când a plecat PSD de la guvernare mai rămăsese un singur criteriu de îndeplinit pentru a accede la zona euro. În acest moment, după cum bine ştiţi şi fără reţinere o spun, după o guvernare de dreapta pe care am resimţit-o cu toţii, ne-am întors iarăşi, două sau trei criterii le-am pierdut. (…) Prioritatea noastră în acest moment este Spaţiul Schengen şi OECD. Cred că sunt două lucruri ambiţioase”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD, întrebat când va adera România la zona euro.

El a adăugat că şi aderarea la zona euro se numără printre priorităţi.

„Este întotdeauna o prioritate (accederea la zona euro – n.r.), dar prioritatea 1 este Spaţiul Schengen. Ca să aderi la moneda euro ştiţi că trebuie să ai anumiţi indicatori. În acest moment, ţinând cont nu numai de ce se întâmplă în România şi de forţele politice din România, ne uităm ce se întâmplă totuşi în Ucraina şi recesiunea din Europa, nu cred că România va avea indicatorii necesari pentru aderarea în zona euro”, a conchis Ciolacu.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism se va întruni pe 12 mai. Iată ordinea de zi

mie mai 11 , 2022
Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism se va întruni în data de 12.05.2022, ora 13:00, în sala de ședințe din bd. Tomis nr. 51, etaj 1, având următoarea ordine de zi: PUD – construire imobil P+4E – locuire colectivă, cartier Palazu Mare, zona Tomis Plus, DN2A lot 1, str. […]
constanta de sus

V-ar putea interesa și: