Calendarul Bacalaureatului a fost modificat cu numai două zile înainte de începere!

bacalaureat

Moment incredibil în educația din România. Calendarul Bacalaureatului s-a modificat cu numai două zile înainte de începere!

Probele de aptitudini și de limbi trebuia să aibă loc în perioada 15 – 17 mai 2019, potrivit calendarului inițial, de exemplu. Acestea au fost mutat acum pe 10 – 12 iunie.

Modificările au fost făcute printr-un ordin de ministru care prevede că probele pe care elevii trebuiau să le susțină în această săptămână, începând de miercuri, se amână cu o lună. Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“, acuză că documentul este ilegal.

„Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în București, de mâine, liceele ar trebui să-și prezinte oferta. Însă, unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârșitul lunii mai.“, a declarat pentru HotNews.ro Marius Ovidiu Nistor. Acesta spune că actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social.

Ordinul 3995 a fost emis luni de ministrul Ecaterina Andronescu și schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare.

Ce prevede ordinul:

  • amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională.
  • se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.

Sindicaliștii solicită anularea OMEN 3995/13.05.2019. În condițiile în care Ministerul Educației nu va reveni asupra documentului, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest.

UPDATE 14 mai

Ecaterina Andronescu s-a răzgândit și a anulat modificarea de ultim moment: probele vocaționale și de limbi străine pentru admiterea la liceu vor fi susținute de elevii de clasa a VIII-a începând de miercuri, 15 mai, așa cum prevedea și până acum calendarul examenelor

Leave a Reply

Your email address will not be published.