
Călin Georgescu nu va fi niciodată președintele României, dar ideile pe care le-a promovat au reușit să schimbe radical discursul public. Dacă înaintea lui Georgescu orice laudă la adresa Moscovei era privită drept excentrică, marginală sau chiar toxică, astăzi subiectul a devenit o dezbatere legitimă.
Până acum câțiva ani ani, oricine sugera că o apropiere de Rusia ar putea fi o alternativă la direcția euro-atlantică a României era automat catalogat drept „putinist” sau „trădător”. O astfel de poziție era rezervată unor personaje de la marginea discursului public, privite cu neîncredere, cum ar fi IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Cazul lui Călin Georgescu a schimbat radical această dinamică. Deși nu a ajuns să ocupe o funcție relevantă, el a reușit să deschidă o fereastră de oportunitate pentru narativele pro-ruse în spațiul public românesc.
Faptul că Rusia este astăzi un subiect de discuție serios, nu doar un bau-bau invocat în discursurile NATO, este un câștig pentru Moscova. Chiar dacă sprijinul oficial al României pentru Ucraina rămâne ferm, tot mai mulți oameni se întreabă dacă poziția pro-occidentală este cea mai bună pentru țara noastră. Sondajele arată că euroscepticismul este în creștere, iar atitudinea anti-americană câștigă teren. Aceasta este exact strategia Kremlinului: nu să determine o schimbare imediată a alianțelor României, ci să creeze dubii, să fragmenteze societatea, să ofere un teren fertil pentru ideea că o alternativă la Vest este posibilă.
Până în prezent, Rusia a reușit să câștige fără să fie nevoie să investească resurse majore. Nu mai este nevoie de televiziuni controlate direct, de canale obscure de propagandă – acum dezbaterea are loc chiar în spațiul mainstream. Chiar dacă Călin Georgescu nu a reușit să se impună ca lider politic, ideile lui au făcut suficient zgomot pentru ca influența Moscovei să crească în mod subtil, dar periculos.
Recomandare: România în Uniunea Europeană: de la sărăcie la lider regional – salariul minim a crescut de 10 ori
Nu stiu de ce tot ii dati cu rusii (de fapt stiu, dar intreb asa). Orice subiect de discutie trebuie sa fie liber, evident fara incitare la ura ori la dezordine. Din confruntarile de idei se nasc opiniile sanatoase, nu din articole de propaganda. Scria dl.Hagi recent (si eu o sa corectez un pic citatul) ca jurnalismul adevarat este sa scrii ceva care altii (guvernul, puterea) nu ar dori sa se afle, restul e propaganda.