Campanie pentru alegerea primarilor din două tururi – un demers necesar

Alegerea primarilor dintr-un singur tur îi avantajează pe primarii care dețin funcția.

Alegerea din două tururi le complică acestora viața. Gândiți-vă la Constanța, unde Vergil Chițac a pierdut (sau, dacă vreți, Decebal Făgădău a câștigat) la diferență de 7.000 de voturi.

Cu siguranță că, în turul al doilea, electoratul de dreapta, singurul din care candidații au rupt câte o felie, ar fi întors balanța.

Fără legătură cu cele de mai sus, alegerea primarilor din două tururi este corectă și din punct de vedere al reprezentativității. Când câștigi o primărie din primarul tur, cu circa 30% din voturile celor prezenți, deci cu circa 12%-13% din totalul populației de vot, parcă nu ești prea reprezentativ, nu-i așa?

Astăzi, Partidul Mişcarea Populară a anunțat că a demarat campania „Alegem primarul în două tururi”, prin care îşi propune strângerea a peste 1 milion de semnături pentru revenirea la alegerea primarului în 2 tururi de scrutin.

”Nevoia de a repara erori legislative, care au făcut ca democrația din România să fie afectată în mod direct. Una dintre aceste erori este alegerea primarilor într-un singur tur, despre care constatăm că este o eroare politică. În primul rând, un partid mare cum este PSD își garantează consolidarea și postamentul pe baza căruia obține scoruri foarte mari la următoarele alegeri. Spre exemplu, la București primarul a fost ales cu 13,3% din totalul listei de alegători. Unde sunt vremurile care spuneau că primarul din București se alege cu peste un milion de voturi? Considerăm că în momentul de față, din cauza acestui mod de a alege primarii, aceștia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral. De asemenea, acest sistem nu stimulează prezența oamenilor la urne. Singura șansă de a schimba hegemonia PSD în alegerile locale și parlamentare este revenirea la două tururi în alegerile locale. Vreau să atrag atenția că acest sistem de alegeri scade reprezentativitatea și în Consiliile Județene sau Locale”, a declarat președintele Traian Băsescu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Campania de strângere de semnături a PMP se va desfăşura până în luna iunie pe străzile tuturor localităţilor din România. Echipele PMP vor împărţi pliante în care arată că în multe localităţi există primari care au fost aleşi cu 7%-10% dintre cetăţenii cu drept de vot, iar scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competiţiei dintre candidaţi, scăderea interesului cetăţenilor şi implicit a prezenţei la vot, precum şi la creşterea reţelei de primari şi baroni locali PSD și PNL.

PMP spune că a depus încă din 2015 un proiect legislativ pentru revenirea la alegerea primarului în 2 tururi de scrutin, însă proiectul a fost respins în Parlament de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Anul acesta, Partidul Mişcarea Populară a depus un nou proiect legislativ în acest sens.

„Legea alegerilor locale, care a reînviat USL, a fost votată de PNL și PSD pentru a-și ”conserva” primarii aleși. A fost o lege care ”a deviat” sistemul electoral local din ROMÂNIA. Acest sistem de vot dintr-un singur tur avantajează cele două partide, PSD și PNL, în sensul că primarul iese învingător doar cu un singur vot diferență față de următorul clasat. Astfel, atât PNL cât și PSD își conservă primarii deja aleși pe funcții și nu au înțeles să susțină 2 tururi de alegeri, care înseamnă o reprezentare mai mare pentru primarul ce va fi învingător, prezentând însă un risc, astfel încât primarii care sunt deja pe funcții să-și poată pierde mandatele”, a declarat Claudiu Palaz.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Nicușor Constantinescu și Cristian Zgabercea, condamnați la ani grei de închisoare și plata în solidar a unei sume imense

Fri May 4 , 2018
Nicuşor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat vineri de Tribunalul Constanţa la opt ani de închisoare și la plata unor prejudicii, alături de alte două persoane, de peste 18 milioane lei. În acelaşi dosar a fost condamnat şi Cristian Zgabercea, fostul producător al TVR, la patru […]
Nicușor Constantinescu și Cristian Zgabercea