Canalul Dunăre Marea Neagră a împlinit 35 de ani de exploatare

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A. a aniversat astăzi 35 de ani de exploatare a Canalului Dunăre-Marea Neagră, una dintre cele mai importante căi navigabile din Europa, cel mai mare obiectiv de investiţie 100% românesc al tuturor timpurilor, realizat exclusiv de arhitecţi, contructori, tehnologie şi utilaje româneşti.

La momentul nostru aniversar au participat din partea Ministerului Transporturilor, domnul secretar de stat, Ionel Minea, parlamentari, reprezentanți ai administrației publice locale și naționale și diplomați.

„Istoria „Magistralei albastre”, așa cum era denumită încă de la inaugurarea din 1984, continuă să ne emoționeze și astăzi, Canalul Dunăre-Marea Neagră fiind un edificiu-record pe toate planurile, construit după o muncă titanică depusă de angajați, militari şi deţinuţi politici, rămânând cea mai impresionantă construcţie realizată până acum în România. Este unul dintre cele mai impresionante canale navigabile din lume, alături de celebrele canale Suez (184 km) sau Panama (81 km).”, au precizat reprezentanții ACN.

Canalul Dunăre-Marea Neagră a înregistrat, de la darea în exploatare și până în prezent, un trafic pe canalele navigabile de 819.906.000 tone capacitate și aproximativ 250.000 ecluzări. În acest an, C.N. A.C.N. S.A. a înregistrat 10.096.490 tone capacitate din valoarea prognozată de 8.800.000 tone capacitate, respectiv 114,73%. De asemenea, au fost înregistrate 3521 ecluzări. Printre principalele categorii de mărfuri tranzitate pe parcursul acestui an se află: minereuri metalifere, produse de minerit și exploatare de carieră, produse agricole, cocs, produse rafinate din petrol, cărbune, lignit, țiței și gaze naturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.