Candidatul Vergil Chițac promitea transport în comun gratuit. Primarul Vergil Chițac propune prețuri de aproape două ori mai mari la bilete!

În campania electorală, Vergil Chițac a promis, în nenumărate rânduri, că, dacă va câștiga alegerile, transportul în comun va fi gratuit în Constanța. Ca să fie credibil, a oferit și cifre, dar și exemple unde acest model se aplică.

„Vom aplica și noi un model de succes pe care l-am văzut în mai multe orașe – chiar în Estonia, citeam de curând – în care transportul este un transport public gratuit. În felul ăsta cred că-i vom determina pe cetățeni, dacă vom conexa faptul că transportul este gratuit cu un transport civilizat, să se deplaseze cu transportul în comun și repet, încă o dată, benevol vor renunța la mașini. Pentru că acum Constanța a devenit un oraș al mașinilor și al autoturismelor, nu al oamenilor.”, spunea candidatul.

„Ideea de a face un transport gratuit… o voi face, dar nu neapărat pentru că vreau eu. Măsura trebuie înțeleasă în contextul în care vrem ca lumea să mai renunțe la propriile mașini. Vrem să descongestionăm orașul de mașini. Și dacă vom face, printre altele, și un transport gratuit și civilizat, și la ore fixe și predictibil, atunci cred că unii oameni din orașul vor renunța la propria mașină și că e bine să folosească transportul în comun. Gratuitatea trebuie înțeleasă în contextul în care vrem să descongestionăm orașul de mașini. Nu neapărat eu că mi-am propus eu un scop electoral.“, afirma acesta, cu altă ocazie, într-o conferință de presă.

„La CT Bus se drenează bani, se externalizează servicii pe bani mulţi. (…) Cu 10 milioane de euro fac un transport mult mai civilizat decât acesta care este acum şi gratuit pentru toată lumea. Iar ei au un buget de 20 şi ceva de milioane”, mai puncta Vergil Chițac.

Candidatul s-a răzgândit

Vergil Chițac a ajuns primar, poate și datorită acestor promisiuni. Acum s-a răzgândit. Ba mai mult, propune majorarea prețurilor la bilete. Pe ordinea de zi a Consiliului Local de luni, 28 februarie, a propus un proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 362/2021 privind delegarea gestiunii serviciului public de transport local de persoane, prin curse regulate, către societatea CT BUS SA și atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport local de persoane, prin curse regulate, în municipiul Constanța.

Este vorba de majorarea prețului biletului de călătorie cu mijloacele de transport public.

Astfel, potrivit proiectului, primarul Chițac propune creșterea prețului unei călătorii cu CT Bus de la 1,5 lei la 2,5 lei, iar al unui bilet cu două călătorii de la 3 lei la 5 lei. De asemenea, Chițac propune dublarea prețului unui bilet valabil 24 de ore de la 5 lei la 10 lei.

Motivația: au constănțenii bani!

Interesant este cum s-a ajuns la acest preț. Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța scrie, într-un raport, că tarifele biletelor de călătorie nu s-au schimbat din anul 2013, că „sunt reduse ca valoare comparativ cu orașe similare din România și cu puterea de cumpărare din Constanța”. Așadar, au constănțenii bani, își permit să plătească mai mult! Ce nu se spune în raport este că salariile constănțenilor sunt sub media națională! Se mai spune în raport că propunerea de majorarea a tarifelor este „o decizie corectă de management pentru a maximiza sumele colectate de la beneficiarii serviciului de transport public”.

Primarul Chițac a semnat referatul de aprobare pentru acest proiect. În referat nu se amintește nimic despre promisiunile din campania electorală.

Primarul nu folosește în mod obișnuit transportul în comun din Constanța.
2 thoughts on “Candidatul Vergil Chițac promitea transport în comun gratuit. Primarul Vergil Chițac propune prețuri de aproape două ori mai mari la bilete!

  1. Este cel mai mare demagog! Mimica feței lui spune tot? A mințit cu foarte mare ușurință oameni care au crezut in el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

IMPACT Developer & Contractor încheie anul cu profit operațional de aproape 100 milioane lei

vin feb. 25 , 2022
Impact Developer & Contractor a obținut, la nivel de grup consolidat, profit din exploatare de 98,5 milioane lei în 2021, cu o marjă brută de 36%, în creștere de la 31%; IMPACT se află la începutul unui nou ciclu de producție, marcat de investiții majore în extinderea GREENFIELD Băneasa din […]
IMPACT Developer & Contractor încheie anul cu profit operațional de aproape 100 milioane lei

V-ar putea interesa și: