Captură istorică de droguri în Portul Constanța: peste 1,4 tone VIDEO

Procurorul-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Oana Daniela Pâţu, a anunţat, joi, o captură record de heroină, 1.452 kilograme, cea mai mare cantitate indisponibilizată vreodată în România şi a doua din Uniunea Europeană. Drogurile au fost introduse în ţară, în Portul Constanţa, de o grupare infracţională formată din cetăţeni români şi străini.

Oana Daniela Pâţu a anunţat, joi, într-o declaraţie de presă, indisponibilizarea unei cantităţi record de heroină, fiind cea mai mare cantitate din România şi a doua din UE.

„Drogurile, cu o înaltă puritate, au o valoare de comercializare pe piaţa neagră de peste 45 de milioane de euro şi au fost transportate în containere care au ajuns în Portul Constanţa pe cale maritimă. Heroina a fost încărcată în Iran şi avea ca destinaţie ţări din vestul Europei”,  a explicat Pâţu.  

Ea a afirmat că ancheta a confirmat folosirea de rute alternative pentru aducerea drogurilor în Europa, inclusiv a Portului Constanţa.  

”Ţara noastră rămâne însă o ţară de tranzit pentru astfel de cantităţi de droguri şi având în vedere componenta transfrontalieră a fenomenului este importantă cooperarea internațională cu autorităţile judiciare şi poliţieneşti din ţările europene, dar şi din alte ţări ale lumii”, a subliniat Pâţu.   IGPR şi DIICOT au transmis, în comunicate de presă, detalii despre operaţiune. 

„La data de 20 mai 2021, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, la membri unei grupări bănuite de trafic internaţional de heroină. De asemenea, în au fost efectuate, ieri, 5 percheziţii domiciliare, în 2 ţări din vestul Europei, pentru documentarea activităţii infracţionale a aceluiaşi grup infracţional”, au transmis IGPR şi DIICOT într-un comunicat de presă.

În cauză, cercetările au demarat în luna iulie 2020, când poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au iniţiat o cauza penală pe linia combaterii traficului internaţional de droguri de mare risc – heroină, instrumentată împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

În cadrul operaţiunii, iniţiată şi coordonată de Serviciul Antidrog al D.C.C.O., s-au derulat acţiuni operative în state membre UE (Ungaria, Germania, Franţa etc.) şi în România.

Activităţile s-au desfăşurat pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate implicate în traficul de droguri şi au presupus un efort conjugat şi sincronizat la nivelul statelor membre care au participat la derularea operaţiunii.

„În cadrul acestei operaţiuni, la data de 10 mai 2021, s-a reuşit efectuarea unei capturi istorice de heroină, în România, respectiv 1.452 de kilograme, în Portul Constanţa, care ar fi fost transportate, pe ruta Iran-România, disimulate în 2 containere cu materiale de construcţie, cu destinaţia finală vestul Europei. Valoarea drogurilor este de 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani. Până în prezent, au fost depistaţi 9 membri ai grupării infracţionale organizate, printre care şi liderul acesteia, urmând a fi luate măsuri procesuale corespunzătoare”, a mai transmis IGPR.

Sursa citată a precizat că liderul grupului infracţional ar fi stabilit o infrastructură de transport şi comerţ sofisticată şi complexă, pentru a facilita transportul unor cantităţi mari de droguri, de la unităţile de producţie, la cele de distribuţie din Europa.

El ar fi controlat un număr semnificativ de companii, depozite şi camioane, în mai multe ţări din UE şi ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde traficul de droguri.

Marfa legală ar fi fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilităţile sale.

Toate aceste acţiuni au fost menite să inducă în eroare autorităţile şi să îngreuneze orice potenţială investigaţie.

În cadrul acţiunii, a fost implicat operaţional Europol şi Eurojust. Activităţile au fost sprijinite de ataşatul de afaceri interne al MAI la Europol. Europol a detaşat, pe parcursul operaţiunii, un analist senior în România, iar, din România, se află în misiune, în vestul Europei, 3 ofiţeri de poliţie, pentru a facilita comunicarea între statele implicate şi coordonarea operaţiunii.

Polițiștii români au participat la coordonarea activităţilor în Centrul de Coordonare al Misiunilor din cadrul Poliţiei Regatul Ţărilor de Jos.

Operaţiunea s-a derulat cu implicarea Direcţiei Operaţiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, specialiştilor din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, dar şi cu participarea autorităţilor din cadrul celorlalte State Membre.

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Toți elevii din Mangalia și Costinești vor merge la școală

Thu May 20 , 2021
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a votat, astăzi, hotărârea nr. 78. Aceasta prevede aprobarea propunerii de modificare a 19 scenarii de organizare și desfășurare a cursurilor, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu […]