
Mai mulți electricieni care au lucrat pe șantierul naval din Mangalia au emigrat în Skagen, Danemarca, atunci când situația din țară a devenit incertă. Libertatea a realizat o serie de reportaje aici, unde a găsit 80 de români!
Un muncitor câștigă net în jur de 2.500 de euro pe lună în șantierul naval Karstensens – veniturile variază în funcție de impozit. Sistemul danez de impozitare este progresiv, iar taxele se calculează în funcție de venit, de ratele la bancă și de situația familială – dacă ai copii în întreținere sau dacă ambii soți lucrează. Cei care stau în locuințele asigurate de șantierul naval plătesc o chirie de aproximativ 350 de euro.
Compania are un program special pentru cei cu familiile în țara de origine: timp de două luni pot lucra câte 11 ore pe zi, de la șase dimineața până la cinci după-amiaza în timpul săptămânii și de la șapte dimineața până la 12.00 sâmbăta, apoi primesc o lună liberă. Cei stabiliți în Danemarca aleg programul normal, de șapte ore și jumătate pe zi, dar cei mai mulți au soțiile și copiii în țară și preferă să muncească intensiv două luni, ca apoi să stea o lună în România.
Un român se plânge că, după ce a lucrat mai bine de 30 de ani în șantierul din Mangalia, a fost nevoit să emigreze anul trecut în Danemarca, pentru că șantierul din România nu mai avea comenzi și anunțase disponibilizări. „Da cine pleca dacă mergea șantierul?”, îi răspunde un coleg.
Un alt român glumește: „Au venit coreenii (șantierul din Mangalia a fost deținut de Daewoo – n. red.), am fost sclavi în țara noastră, au venit olandezii, am fost sclavi, venim aici, suntem sclavi”.
Vă recomandăm și: Salariile au crescut, dar puterea de cumpărare a scăzut
Puteți citi reportajul AICI.
One thought on “Cât câștigă românii care au plecat de pe șantierul naval din Mangalia să muncească în nordul Europei”