Cât câștigă românii care au plecat de pe șantierul naval din Mangalia să muncească în nordul Europei

Electricieni români în șantierul naval Karstensens, Skagen, Danemarca. Foto: Libertatea

Mai mulți electricieni care au lucrat pe șantierul naval din Mangalia au emigrat în Skagen, Danemarca, atunci când situația din țară a devenit incertă. Libertatea a realizat o serie de reportaje aici, unde a găsit 80 de români!

Un muncitor câștigă net în jur de 2.500 de euro pe lună în șantierul naval Karstensens – veniturile variază în funcție de impozit. Sistemul danez de impozitare este progresiv, iar taxele se calculează în funcție de venit, de ratele la bancă și de situația familială – dacă ai copii în întreținere sau dacă ambii soți lucrează. Cei care stau în locuințele asigurate de șantierul naval plătesc o chirie de aproximativ 350 de euro. 

Compania are un program special pentru cei cu familiile în țara de origine: timp de două luni pot lucra câte 11 ore pe zi, de la șase dimineața până la cinci după-amiaza în timpul săptămânii și de la șapte dimineața până la 12.00 sâmbăta, apoi primesc o lună liberă. Cei stabiliți în Danemarca aleg programul normal, de șapte ore și jumătate pe zi, dar cei mai mulți au soțiile și copiii în țară și preferă să muncească intensiv două luni, ca apoi să stea o lună în România.

Un român se plânge că, după ce a lucrat mai bine de 30 de ani în șantierul din Mangalia, a fost nevoit să emigreze anul trecut în Danemarca, pentru că șantierul din România nu mai avea comenzi și anunțase disponibilizări. „Da cine pleca dacă mergea șantierul?”, îi răspunde un coleg. 

Un alt român glumește: „Au venit coreenii (șantierul din Mangalia a fost deținut de Daewoo – n. red.), am fost sclavi în țara noastră, au venit olandezii, am fost sclavi, venim aici, suntem sclavi”. 

Vă recomandăm și: Salariile au crescut, dar puterea de cumpărare a scăzut

Puteți citi reportajul AICI.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Cât câștigă românii care au plecat de pe șantierul naval din Mangalia să muncească în nordul Europei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un muncitor s-a tăiat cu drujba în timp ce muncea pe un bloc

sâm dec. 3 , 2022
Pompierii din Constanța au fost solicitați să intervină, sâmbătă, într-un caz mai ciudat. Au fost anunțați prin 112 că o pe un bloc din Constanța este o persoană tăiată cu drujba. Este vorba despre blocul M2B de pe strada Ion Ursu, zona CET. „Este vorba despre un bărbat de 43 […]

V-ar putea interesa și: