Cât va costa gigacaloria în Constanța (și cine plătește)

Preț gigacalorie Constanța

În iarna care vine, prețul unei gigacalorii în municipiul Constanța va fi de 517,6 lei. Primăria vrea să plătească mai mult de jumătate.

Consilierii locali din Constanța vor vota, luni, pozitiv sau negativ, un proiect care stabilește prețul local de facturare a energiei termice. Există două tipuri de prețuri despre care vorbește, într-un memoriu justificativ, administratorul special al RADET Constanța, Liviu Popa. Unul este prețul local, altul este acest preț local de facturare către populație.

„Diferența dintre prețul local – prețul format din prețul de producere al energiei termice și tarifelor serviciilor de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, și prețul local de facturare către populație, denumită subvenție, în sumă de 267,60 lei/Gcal, va fi suportată de bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Constanța”, scrie directorul RADET în documentul amintit.

Subvenția reprezintă așadar mai mult de jumătate din prețul de producție. Banii vin de la bugetul local, cu alte cuvinte toți constănțenii și toate firmele din oraș vor plăti pentru ca cei care sunt abonați la sistemul centralizat să plătească mai puțin de jumătate față de costul real.

Prin 2011, Radu Mazăre schimbase acest sistem. El spunea, atunci, că cine are 4×4 în fața blocului sau cine are salarii de mii de euro (comandanți de navă, de exemplu) nu are nevoie de subvenție, deci de bani de la oamenii simpli. A luat decizia de a elimina subvențiile și de a acorda ajutoare de încălzire punctual, unde era nevoie. Decizia a dus la debranșări masive din rețea, pentru că oamenii și-au dat seama că este mult mai ieftin și mai confortabil să te încălzești cu o centrală termică de apartament.

Proiectul a fost discutat în comisiile de specialitate nr. 5 și nr. 1 ale Consiliului Local Municipal și a fost avizat favorabil de membrii acesteia și de președinți, Adriana Arghirescu, PNL, respectiv Andreiaș Marius, PSD.

Subvenția se va acorda pentru perioada 1 noiembrie 2019 – 30 aprilie 2020.

Prețul gigacaloriei are două componente: prețul cerut de Electrocentrale SA și cel cerut de RADET. Electroncetrale SA percepe, pentru producerea și transportul energiei termice produsă la CET Palas, 246,03 lei/Mwg. Așa se calculează în actele primăriei, nu în gigacalorii. 1 megawatt oră înseamnă 0,86 gigacalorii. RADET percepe, pentru producerea în centrale proprii, distribuție și furnizare a energiei termice, suma de a 71,06 lei pe Mwh. La această sumă se adaugă TVA și rezultă un cost final de 445,05 lei pe megawatt oră, adică 517,60 lei pe gigacalorie.

Atât Electroncetrale SA Constanța, cât și RADET Constanța sunt în insolvență.

Recent, Consiliul Local Constanța a cumpărat, de la Electrocentrale SA, pentru circa două milioane de lei, rețeaua de distribuția a agentului termic.

Vă recomandăm și:

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Cât costă gigacaloria în Mangalia

Fri Oct 11 , 2019
Prețul gigacaloriei în Mangalia, în acest an, va fi de circa 540 de lei. Primăria va subvenționa mai mult de jumătate. Reprezentanții Goldterm Mangalia a anunțat că, începând de joi, 17 octombrie, vor începe probele la rece pentru furnizarea energiei termice, în iarna 2019-2020. Procedura va fi anunțată prin afișarea […]